Budi dio naše mreže

Na današnji dan točno prije pola stoljeća napustio nas je jedan od najznačajnijih i najsvestranijih hrvatskih fotografa, Tošo Dabac. Podsjetimo, rođen je 18. svibnja 1907. u Novoj Rači kod Bjelovara, a krsno ime mu je bilo Teodor Eugen Maria. Umro je na današnji dan 1970. godine u Zagrebu.

/ Vesna Bihar

Gradska kavana, Zagreb 1939. Izvor: Arhiv Tošo Dabac MSU Zagreb

Iako uz ovu važnu obljetnicu zbog koronavirusa nema kulturnih manifestacija njemu u čast, žalosti činjenica da nema više virtualnih sadržaja ili objava u medijima o tom fotografskom velikanu, kroničaru zauvijek nezaboravnih zagrebačkih lica i ulica.

Ili, kako je to lijepo izrazila naša poznata povjesničarka umjetnosti Željka Čorak: “Dabčeva sjećanja postaju naši simboli.”A za one koji uistinu vole i cijene dobru fotografiju nezaobilazno mjesto u Zagrebu je Arhiv Toše Dabca u Ilici 17. gdje se nekoć nalazio njegov atelje. Bilo je to umjetničko okupljalište od 1940. sve do njegove smrti.

Arhiv Tošo Dabac/MSU Zagreb

Uz glasoviti zagrebački ciklus “Ljudi s ulice”, nastao između 30-ih i 40-ih godina, njegovu karijeru obilježille su brojne izložbe kod nas i u svijetu. U društvu velikana fotografije izlagao je u Pragu, Philadelphiji, New Yorku, u Bostonu gdje je nagrađen za fotografiju Filozof života. Surađivao je sa svjetskim izdavačima poput Thames & Hudson, Encyclopaedia Britannica…Iza sebe je ostavio 200 000 negativa, oko 2 000 autorskih povećanja, vrijednu fotografsku opremu i biblioteku. A sve to sada je dijelom Arhiva Tošo Dabac.

Arhiv Tošo Dabac

Arhiv Tošo Dabac umjetnička je zbirka in situ u kojoj je sačuvan kompletni opus Toše Dabca i jedna je od najcjelovitijih zbirki te vrste u svijetu. Zbirka fotografija Toše Dabca, osim umjetničke ima i veliku dokumentarnu vrijednost jer svjedoči o povijesti Zagreba i naših krajeva. Obuhvaća najrazličitije teme, od portreta, umjetničkih djela i gradskog života do pejzaža i folklora.

Arhiv Tošo Dabac MSU Zagreb

Nakon Tošine smrti 1970. godine Atelje nastavlja voditi njegov nećak i nasljednik, i sam poznati fotograf Petar Dabac, koji 1980. godine na tom mjestu osniva galeriju u kojoj priređuje izložbe i radionice svjetski poznatih autora. Arhiv Tošo Dabac upisan je 2002. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Zbirku je ožujku 2006. otkupio Grad Zagreb i dao je na stručno upravljanje Muzeju suvremene umjetnosti. Svake godine organiziraju se različite manifestacije poput Dana fotografije Toše Dabca.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja