Budi dio naše mreže

To je drevna rimska cesta koja prolazi kroz stari grad Damask od istoka prema zapadu.

/ ts

Djela apostolska govore o obraćenju svetog Pavla koji je pao na zemlju na putu za Damask izgubivši vid te je izliječen i kršten nekoliko dana kasnije. Gdje se dogodilo njegovo obraćenje i krštenje donosi u svom članku Aleteia.

Priča je dobro poznata: Svetog Pavla koji je progonio kršćane Bog je bacio na zemlju na putu za Damask. Njegovo je obraćenje započelo u tom trenutku, a kulminiralo je kad je primio krštenje od obraćenog Židova po imenu Ananija. Možemo utvrditi točno mjesto tog događaja.

U Djelima apostolskim čitamo: „Kad se putujući približi Damasku, iznenada ga obasja svjetlost s neba.“ (Dj 9, 3). Potpuno slijep, Pavao je ostao tri dana bez jela i pića. Za to se vrijeme Bog ukazao učeniku po imenu Ananija i rekao mu: „Ustani, pođi u ulicu zvanu Ravna i u kući Judinoj potraži Taržanina imenom Savla. Eno, moli se, i u viđenju vidje čovjeka imenom Ananiju gdje ulazi i polaže na nj ruke da bi progledao.“ (Dj 9, 11-12)

Ananija je otišao do tog mjesta i položio ruke na Pavla rekavši: „’Savle, brate! Gospodin, Isus koji ti se ukaza na putu kojim si išao, posla me da progledaš i napuniš se Duha Svetoga.’ I odmah mu s očiju spade nešto kao ljuske te on progleda pa usta, krsti se i uzevši hrane, okrijepi se.“ (Dj 9, 17-18)

Foto: Wikipedia

Gornja slika koja datira iz 1900. godine prikazuje poznatu „ulicu zvanu Ravna“ u Damasku u Siriji. Čini se da se ne razlikuje mnogo od one spomenute u Djelima. To je drevna rimska cesta koja prolazi kroz stari grad Damask od istoka prema zapadu.

Danas je, međutim, potpuno izmijenjena, kao što pokazuje sljedeća fotografija:

Foto: Wikipedia (Bernard Gagnon)

Zapadna polovica ulice zove se Midhat-Pasha (ime bivšeg guvernera Sirije), a druga polovica Bab Sharqi (na arapskom „vrata prema istoku“), zbog svog položaja u istočnom dijelu grada.

I danas se neki hodočasnici tu zaustavljaju kako bi slijedili stope Apostola naroda.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja