Budi dio naše mreže

Dana 11. travnja 1963. objavljena je enciklika "Pacem in terris" pape Ivana XXIII. koji je bio na čelu Katoličke Crkve od 1958. do 1963. To je bila prva enciklika namijenjena ne samo katolicima, nego svim ljudima dobre volje, bez obzira na vjeroispovijest. 

/ mk

Pacem in terris bila je i posljednja enciklika pape Sv. Ivana XXIII., koji je umro manje od dva mjeseca nakon njezinog dovršenja, zbog čega su je nazvali i njegovom svojevrsnom oporukom, piše povijest.hr.

Enciklika se osobito bavila problemom postizanja mira u svijetu (Pacem in terris u prijevodu znači Mir na zemlji). Ta je enciklika izdana samo nekoliko mjeseci nakon završetka Kubanske raketne krize do tada najkritičnijeg hladnoratovskog sukoba u povijesti, koja je podsjetila svijet na mogućnost globalnog uništenja nuklearnim oružjem, u slučaju nepostojanja dijaloga i dobre volje na objema stranama tzv. Željezne zavjese.

Enciklika je naglašavala potrebu za rješavanjem konflikata putem pregovora, a ne posezanjem za oružjem. Istaknuta je važnost poštivanja ljudskih prava na razini država, ali i moralnih obveza na razini pojedinca. Zanimljivo je da je The New York Times objavio encikliku u cijelosti, što je bio prvi takav slučaj. U SAD-u je sljedeće godine započelo i dodjeljivanje nagrade zvane Nagrada Pacem in terris za mir i slobodu. Ta je nagrada u međuvremenu dodijeljena znamenitim mirotvorcima poput Sv. Majke Terezije, službenice Božje Dorothy Day, nadbiskupa Héldera Câmare, Sargenta Shrivera i mnogih drugih. Među dobitnicima te nagrade čak je šest osoba kojima je dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Izvor: Katolički tjednik

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja