Budi dio naše mreže

Pod geslom „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!“ (Mt 6, 21) održan je u subotu u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu susret ministranata Maksimirsko-trnjanskog dekanata na kojem su se okupili ministranti sljedećih župa: Zagreb - Gospa Lurdska, Zagreb - Jordanovac, Zagreb - Palmotićeva, Zagreb - Sv. Jeronim, Zagreb-Sv. Petar, Zagreb - Sveta Obitelj i Zagreb – Trnjanska Savica. Na susretu je sudjelovalo 43 ministranta.

/ mp

Susret je započeo pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju ovakvih susreta, uz Rektora brinu se i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca – Dubovca.

Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja koje su pripremili animatori, a na susretu je sudjelovalo 43 ministranta, od toga 41 osnovnoškolac te 2 srednjoškolca. Na susretu je sudjelovalo 5 sedmaša i 1 osmaš koji su, tijekom susreta, razgovarali s rektorom o mogućnostima ulaska u šalatsku sjemenišnu zajednicu te im je poklonjen promotivni bilten sjemeništa kako bi što bolje upoznali ono za što ih je rektor pokušao oduševiti.

Po završetku igara uslijedila je kateheza o temi upoznavanja sakramenta sv. Reda u kojoj je rektor Pavlaković, na mladima pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja, posebno svećeničkog te kako Gospodin poziva svakog od njih, samo je pitanje hoće li skupiti hrabrosti i prepustiti se slijediti Njegov glas. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desne ruke svojim župnicima. Oni moraju biti ‘na razini zadatka’ koji im je povjeren. Čast je biti oko oltara, u blizini Krista, i na taj način sudjelovati u euharistijskom slavlju, istaknuo je preč. Matija.

Na kraju kateheze svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali, a svi ministranti morali su odgovoriti na pitanje: „Kakav bi bio njihov idealni svećenik?“ te je svatko od njih pokušao sastaviti molitvu za svoga župnika. Vjerojatno najbučniji dio čitavoga susreta bio je ministrantski kviz pod naslovom ‘Tko želi biti ministrantski milijunaš?’, gdje su okupljeni ministranti mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka te praktičnog poznavanja liturgijskih predmeta, ruha i posuđa, a uz to i poznavanja Svetoga pisma, crkvenog katekizma i liturgijske godine.

Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima uz neizostavno natjecanje u nogometu, odbojci i graničaru, a nedugo zatim započela je priprema za sakrament ispovijedi kojoj je pristupila većina ministranata, nakon čega je uslijedila molitva krunice koju su animirali predstavnici ministranata u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Vrhunac dana bilo je zajedništvo ministranata i sjemeništaraca na euharistijskom slavlju, koje je predvodio preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom u sjemeništu ,fra Franom Bosnićem, đakonom na službi u župi Gospe Lurdske te dvojicom isusovačkih bogoslova: Stjepanom Uzanovićem i Ivanom Sigmundom uz asistenciju prisutnih sjemeništaraca.

Na kraju misnog slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa prisutnim ministrantima i okupljenim vjernicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Sâm susret završio je ukusnom večerom i druženjem sudionika u blagavaonici Sjemeništa oko 20.00 sati.

Kroz ovu pastoralnu godinu Susreti ministranata na zagrebačkoj Šalati, kao i u župama nekih Dekanata, okupili su sveukupno 451 ministranta, a od toga su 408 osnovnoškolci, 41 srednjoškolac te 2 predškolca iz 9 dekanata koji su se odazvali na poziv preč. Rektora i povjerenika za pastoral ministranata u Zagrebačkoj nadbiskupiji na ovakav tip susreta.

Od 21 dekanata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, kroz protekle tri godine preč. Pavlaković je obišao 17 dekanata održavajući ministrantske susrete, a u novoj pastoralnoj godini planira se održati i Nadbiskupijski susret ministranata u Nacionalnom svetištu Sv. Josipa u Karlovcu početkom lipnja 2020. godine na kojem bi sudjelovali svi ministranti Crkve zagrebačke uz cjelodnevno druženje i prigodni program.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja