Budi dio naše mreže

Na Općinskom sudu u Vukovaru odgođeno je ročište na kojemu je trebala biti održana javna dražba rodne kuće hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša. Zbog novčanih potraživanja Matice hrvatske od Društva Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, rodna kuća Antuna Gustava Matoša u Tovarniku našla se u srijedu 16. siječnja na javnoj dražbi na Općinskom sudu u Vukovaru.

/ Vesna Bihar

Predmet je to višegodišnjeg sudskog spora između Matice hrvatske i Društva Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika, vlasnika Matoševe kuće. Ročište je odgođeno nakon što su stranke u sporu obaviještene kako je Ministarstvo kulture podnijelo podnesak kojim skreće pozornost na pravo prvokupa te nekretnine koja se vodi kao kulturno dobro. Predsjednik Društva Antuna Gustava Matoša Željko Anić zatražio je od suda da cijeli postupak vrati na početak jer, kako je ustvrdio, sud nije postupio po zakonu.

Podsjetimo ukratko na kronologiju ovog slučaja. Ideja o uređenju pročelja Matoševe rodne kuće kako bi se u njoj otvorila Matoševa spomen-soba i Hrvatska čitaonica potekla je iz tovarničkog Ogranka Matice hrvatske 1998. godine. Tada je Matoševa rodna kuća bila u vlasništvu Družbe sestara Kraljice Svijeta. Središnjica Matice hrvatske podigla je 2002. zajam od oko 27.000 eura u korist Ogranka u Tovarniku, uz obvezu da u obrocima vrati cjelokupni dug. Ogranak u Tovarniku, kako navodi zbog “bojkota mjesnih i lokalnih vlasti” nije mogao sam vraćati dug. A središnjica Matice hrvatske pokrenula je 2004. godine sudsku tužbu. U svibnju 2005. odlukom Izvanredne skupštine tovarničkog Ogranka Matice hrvatske u tom je mjestu osnovano Društvo Antuna Gustava Matoša. Darovnim ugovorom u srpnju te godine tovarnički Ogranak MH darovao je Matoševu rodnu kuću Društvu koje postaje njezinim vlasnikom. nastavlja raditi na projektu u koji je do sada je po  Anićevim riječima uloženo oko 11,5 milijuna kuna.

Matoševa rodna kuća zamišljena je kao multumedijalni kulturni centar hrvatskog dijela Srijema, s galerijom stalnog postava, spomeničkom knjižnicom i dokumentacijskim centrom te književnim klubom i višenamjenskim dvoranama, a procjenjuje se da bi za završetak projekta, koji je zaustavljen 2010. zbog nedostatka novca, trebalo još najmanje devet milijuna kuna.

U Ministarstvu kulture održan je sastanak s ciljem da se u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima razmotri najprimjerenije rješenje za spas Spomen-kuće i njezino stavljanje u funkciju. Uz ministricu Ninu Obuljen Koržinek, sastanku su nazočili državni tajnik Krešimir Partl, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji Mario Banožić, načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Tovarnik Dubravko Blašković te predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić. Sugovornici su se složili kako postoji volja Općine, Županije i Ministarstva da se iskoristi pravo prvokupa u postupku javne dražbe kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku te na taj način riješe nagomilana dugovanja, završi projekt i stavi u odgovarajuću kulturnu funkciju.

Matica hrvatska u svom priopćenju koje je potpisao predsjednik Stipe Botica ističe kako Matica hrvatska nije izazvala sudski proces protiv Društva A. G. Matoš iz Tovarnika. Uvjerava hrvatsku javnost da i dalje u prvom redu vodi interesa o očuvanju hrvatske kulturne baštine, pa i u slučaju jednoga od najvećih hrvatskih književnika Antuna Gustava Matoša. Ta se briga, kako navodi Matica, mora provoditi tako da na njoj ne bude ni jedna mrlja. U tom pogledu Matica će u rješavanju ovoga problema nastaviti surađivati s Ministarstvom kulture, Vukovarsko-srijemskom županijom i Općinom Tovarnik.

Ovom temom bavili smo se dan prije održanog ročišta u emisiji Aktualno.

https://www.mixcloud.com/HKMreza/aktualno-u-1730-h-150119/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja