Budi dio naše mreže

Neće se oduzeti vozilo nekome tko nepropisno parkira ili slučajno napravi neki manji prekršaj, ali će se vozilo oduzimati za ponavljanje najtežeg prekršaja tri ili više puta, poručeno je u 'Argumentima' Hrvatskog katoličkog radija o izmjeni 'Zakona o sigurnosti cestovnog prometa'.

/ anh

Nama u Hrvatskoj su najveći problem recidivisti, ponavljači prometnih prekršaja. Fokus mora biti na te ljude. Njima nikakve nagrade neće pomoći, promatrajući njihov psihološki profil. To je agresivna, objesna vožnja i svjesno ulaženje u činjenje prekršaja. Tu jedino drastične kazne pomažu i edukacija, kao najefikasnija mjera, no koja rezultate daje na dugi period.

Milan Pajnić

Poručio je to u utorak, 12. ožujka, gostujući u HKR-ovim ‘Argumentima’ Milan Pajnić iz Udruge ‘Sigurnost u prometu’. Na temu aktualne izmjene ‘Zakona o sigurnosti cestovnog prometa’ govoreći, među ostalim, o najavljenim drastičnim kaznama, poput oduzimanja vozila prekršitelju, on smatra da to nije dobra kazna. Postoji puno bolja za one koji učestalo ponavljaju najteže prometne prekršaje. Treba im trajno oduzeti vozačku dozvolu.

dr. Marko Šoštarić

Kod uzimanja vozila upitno je prvo kako će reagirati Ustavni sud. Sumnjam da će ta odluka proći. Sjećamo se da je i zakonska mjera prema kojoj mladi vozači ne smiju voziti vozila iznad određene snage pala na Ustavnom sudu tako da sam siguran da i ova, ako se donese takav zakon, neće proći – oduzimanje imovine čovjeku”, rekao je Pajnić.

On je prije za to da se takvom prekršitelju zakona trajno uzme vozačka dozvola jer netko tko se zatekne dva tri puta pod utjecajem alkohola, očito je da ima teški poremećaj ponašanja, budući da svjesno ugrožava sebe i ostale sudionike u prometu.

Italina Benčević

U promjeni zakona je sudjelovao i Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu kao renomirana znanstvena i stručna institucija te njezin predstavnik, također sugovornik HKR-a, dr. Marko Šoštarić pojašnjava da je napravljena sveobuhvatna analiza – i na nacionalnoj i europskoj razini – te su jasno u prijedlogu zakona raščlanili one koji čine prekršaje namjerno od onih koji ih čine nehotično.

Svi govore da je najznačajnija promjena zakona oduzimanje vozila. No, neće se oduzeti vozilo nekome tko nepropisno parkira ili slučajno napravi neki manji prekršaj, ali će se vozilo oduzimati za ponavljanje najtežeg prekršaja tri ili više puta. Tada će kazna biti drastična, neće se nikako opraštati, nego će se ići onim najoštrijim mjerama.”

I dr. Šoštarić je napomenuo da će se time spriječiti recidiviste, one koji opetovano čine najopasnije prekršaje, te tako ugrožavaju i sebe i okolinu.

Gošća emisije je bila i Italina Benčević, ‘Rodina’ savjetnica za auto sjedalice. Ona je rekla:

U Zagrebu jedanput mjesečno imamo besplatan pregled auto-sjedalica i onda ćemo vam pomoći, a društvene mreže te naše internetske stranice smo također dobro upotrijebili u korist roditelja. Tu mogu pitati o određenom problemu i pokušavamo onda pomoći koliko možemo.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja