Budi dio naše mreže

Slavimo sv. Florijana, mučenika i zaštitnika od požara – i suzaštitnika Zagrebačke nadbiskupije. Hrvatska vatrogasna zajednica slavi svoj Dan - svetog Florijana - također zaštitnika vatrogasaca. Tim povodom glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković dodijelio je u srijedu Nagradu za najpothvat u vatrogastvu u 2021. godini.

/ anh

Ove je godine nagrada otišla u u ruke Vatrogasne postrojbe Zagreb, a razlog je zahtjevna akcija uklanjanja zvonika katedrale Uzvišenja Sv. Križa u Sisku.

Vatrogasci spuštaju toranj katedrale u Sisku (Foto: Facebook)

Akciju su izveli vatrogasci specijalizirani za radove na visini i spašavanje iz ruševina jer su bila potrebna specifična znanja, vještina i umijeće osiguranja na visini, kao i upotreba raznih alata i tehnika.

Dobitnici nagrade su: Marko Adamčič, Alen Hertl, Josip Vađić, Ivo Frančešević i Mario Kušt.

Toranj sisačke stolne crkve načinjen je – podsjećamo – od bakrene oplate na drvenoj grednoj konstrukciji, a rastavljen je u građevinskoj konstrukciji od baze tornja i spušten neposredno uz katedralu.

Nagrađeni vatrogasci toga su dana iznutra poduprli toranj kako bi se spriječilo moguće urušavanje kamenog dijela i upotrebom građevinske dizalice izvršili zadaću koju je pomno pratila javnost.

U akciji su sudjelovali i kolege vatrogasci iz Siska te tvrtka ‘Zagrebački mamut’ čiji su stručni djelatnici dali ogroman doprinos ovoj složenoj akciji.

(Foto: Facebook)

Stoga su im veliku zahvalu uputili putem svoje službene facebook stranice ‘Vatrogasna postrojba Zagreb’ i svim drugim svojim kolegama vatrogascima iz postrojbe koji su u ovo ‘potresno’ doba odradili više od 10.000 hitnih intervencija.

Prije svečanosti dodijele nagrada simulirane su četiri pokazne vježbe koje su izveli djeca i mladi, članovi vatrogasnih zajednica, objavila je Hina.

Tom je prilikom zapovjednik Javno vatrogasne postrojbe Zagreb Dario Jembrih naglasio:

“S obzirom na to da je to bilo vrlo tehnički teško izvediv pothvat, zaista smo ponosni na tu nagradu, ali i na naše dečke koji su to odradili u Sisku.” Spomenuo je ujedno kako je od prvog zagrebačkog potresa odrađeno 14.000 hitnih intervencija.

Priznanje za osobite usluge u saniranju posljedica potresa dobili su Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije, Siska, Petrinje, Gline i Zagreba, JVP Grada Siska i Petrinje te DVD Glina.

(Foto: Facebook)

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja