Budi dio naše mreže

Brojni će se hodočasnici sutra, 21. srpnja, zaputiti na 34. ljetno hodočašće na žumberački vrh Svetu Geru. Tradicionalno ljetno hodočašće vezano je uz Ilijsko proštenje, i održava se prve nedjelje poslije blagdana sv. Ilije, zaštitnika Žumberka.

/ mpp

O tradicionalnom ljetnom hodočašću na najviši vrh sjeverozapadne Hrvatske, Svetu Geru na Žumberku u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkoga radija govorio je stavrofor Mile Vranešić.

Kako je pojasnio, na najvišem vrhu sjeverozapadne Hrvatske, na vrhu Žumberka Svetoj Geri, 350 godina stajala je ruševna crkva sv. Ilije. 1990. godine počela je obnova i od tada je mnoštvo vjernika počelo hodočastiti na Svetu Geru. Izdvojio je kako su danas dva vrlo brojna hodočašća; zimsko koje se održava posljednje nedjelje u mjesecu siječnju, dok je ljetno vezano uz Ilijsko proštenje.

Plodovi uspinjanja

“Plodovi ovog duhovnog gibanja”, kako kaže o. Vranešić, “su neizmjerni, no njih samo Bog prosuđuje. U 34 godine hodočašćenja sudjelovale su tisuće vjernika i izmoljeno je 100 tisuća Očenaša – zar može biti neprimjetan duhovni rast?”, istaknuo je.

Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! (Mt 7,7)

Pozivajući se na Matejevo evanđelje o upornosti u traženju Božje volje, o. Vranešić istaknuo je važnost dugogodišnjeg hodočašćenja i uporne molitve koju podrazumijeva hodočašće na Svetu Geru: “Duboko sam uvjeren da su plodovi mnogobrojni i da moramo ostati uporni u traženju Božje volje i milosti”.

Žumberak – granica susreta i prijateljevanja Katoličke Crkve

Kako se na granici Hrvatske i Slovenije nalaze 2 kapele, grkokatolička kapela Svetog Ilije na 1178 metara visine i kapela Svete Petke na vrhu iznad Budinjaka (772 m), kao jedna od najstarijih sakralnih građevina na Žumberku, o. Vranešić ističe bogatstvo Katoličke Crkve koje se ogleda u raznojezičnosti liturgije, od hrvatskog, slovenskog i latinskog obredovanja i susreta hodočasnika iz svih regija Hrvatske i Slovenije.

Teologija brda

Ugledajući se na zaštitnika Žumberka, svetog Iliju, o. Vranešić ističe tzv. teologiju brda – nužnost povlačenja čovjeka kako bi čuo Božji glas. Pozvao je sve hodočasnike da se osim fizički i duhovno pripreme na hodočašće čitajući Božju Riječ – Prvu i Drugu knjigu o Kraljevima.

“Uzmite i proučite život i poruku svetog Ilije, koji se u pouzdanju u Gospodina borio s idolopoklonstvom i nepravednim vladarima”, poručio je o. Vranešić prigodom svetkovine proroka Ilije.

Na kraju, o. Vranešić poziva sve voljne da se pridruže ovom dugogodišnjem i plodonosnom hodočašću i prisustvuju svetoj misi, sutra, 21. srpnja, u 11 sati u kapeli Sv. Ilije na Svetoj Geri.

Emisiju je uredio i vodio Domagoj Pejić, a možete je poslušati ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja