Budi dio naše mreže

Izložba "Lijepo načinjeno, rijetko viđeno" izbor knjiga iz knjižnice bibliofila Franje Marića otvorena je od 15. listopada do 8. studenog 2019. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Opatičkoj ulici u Zagrebu.

/ Vesna Bihar

Izložba je otvorena u povodu Mjeseca hrvatske knjige, a obuhvaća izbor lijepo uređenih i rijetkih knjiga nastalih od sredine 19. st. do kraja 20 st. iz knjižnice bibliofila i kolekcionara Franje Marića. U Preporodnoj dvorani Razreda za književnost HAZU izloženo je devedesetak knjiga iz te velike zbirke koja broji oko 8 500 knjiga. Ovo je samo jedan segment zbrike u kojem su rijetke i lijepo uređene knjige. Drugi segment u njegovoj zbirci su knjige vezane uz Hrvate katolike u Bosni i Hercegovini.

Naročito su lijepo načinjene knjige opremljene prema secesijskom knjigoveškom uzorku ili one koje je radila tada moćna Matica hrvatska, a i druge nakladničke kuće sve do početka 20 st. Redom su te knjige opremili poznati umjetnici i ilustratori kao što su: Tomislav Krizman, Ljubo Babić, Miroslav Kraljević, Jerolim Miše, Jozo Kljaković, Mirko Rački, Vladimir Kirin, Vilko Gecan, Milivoj Uzelac, Marijan Trepše, Gabrijel Jurkić, Andrija Maurović, Fran Kršinić, Oton Gliha, Antun Motika, Ivan Picelj, Dušan Džamonja, Miljenko Stančić, Josip Vaništa, Slavko Šohaj, Ljubo Ivančić, Ivo Dulčić, Ivan Kožarić, Đuro Seder, Ivan Generalić, Ivan Lacković, Ljerka Njerš…

 

Kažu da je kolekcionarstvo bolest kojoj nema lijeka ili skup sport.

Tim riječima Marić opisuje svoju strast prikupljanja starih knjiga koja traje više od 30 godina. Kupovao je knjige  u zagrebačkim antikvarijatima kojih je nekad je bilo trinaest, a sad ih je desetak,  na Jakuševcu i Britancu. Treba imati jako puno vremena i strpljenja, a i nešto novaca, kaže. Geslo svakog kolekcionara je prikupljanje s posebnom strašću, čuvanje, prezentiranje i prosljeđivanje sačuvanoga budućim naraštajima, objašnjava kolekcionar Marić koji već ima plan sa svojom velikom zbirkom.

Budući da je za vrijeme rata u BiH, posebno u Sarajevu nestao veliki fond knjiga, kardinal Vinko Puljić i pater Ivan Tolj ocijenili su da bi bilo najbolje da moja svekolika zbirka završi u Sarajevu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i bude udomljena za budućnost u knjižnici Metropolitana.”

Odabir knjiga za izložbu, uz Franju Marića napravili su književnica Julijana Matanović i akademik Pavao Pavličić koji je istaknuo veliku povijesnu vrijednost ove zbirke koja pokazuje bogatstvo našeg nakladništva i opreme knjiga.

 To jedan dragocjeni povijesni dokument u kojem se može točno pratiti kako se to razvijalo kako je za knjigu u 19. stoljeću pretežno brinuo tiskar i knjigovođa. Oni su knjige i opremali, a najčešće se radi o ornamentima i tako dalje… A negdje u doba hrvatske moderne oko 1900-te uključili su se u opremu knjiga i likovni umjetnici. Počeli su izrađivati ilustracije i počeli su izrađivati naslovnice i tada smo zapravo ušli u moderno doba. Kako je taj ulazak tekao, to ova izložba ja mislim sasvim lijepo pokazuje, rekao je akademik Pavličić.

Ili izrečeno riječima akademika Josipa Bratulića: 

Sve prolazi, i svemu ima vrijeme, ali ostaje trajan spomen pohranjen u knjigama, živim stepenicama povijesti. 

Na otvaranju izložbe bio je i akademik Josip Bratulić

Izložbu “Lijepo načinjeno, rijetko viđeno” možete pogledati u Preporodnoj dvorani u Opatičkoj 18. od 9 do 15 sati svakim radnim danom sve do 8. studenog.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja