Budi dio naše mreže

O adventu u Crkvi i u gradu i njihovim zajedničkim točkama bilo je riječi u današnjim Argumentima Hrvatskoga katoličkog radija.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Profesor liturgike na zagrebačkom KBF-u dr. Milan Dančuo pojasnio je povijest nastanka blagdana Božića. Podsjetio je da se taj blagdan u Crkvi slavi od četvrtog, a da se došašće obilježava otprilike od 6. stoljeća. Dodao je da liturgijske norme preporučuju da se božićne pjesme ne pjevaju prije Božića i pojasnio:

 

“Upravo kad je najizvrsnije vrijeme te božićne radosti, od svetkovine Božića do blagdana Sveta tri kralja, radosti više nema. Zašto? Zato što smo se iscrpili u vremenu kada smo se tek trebali pripremati za Božić. Na taj način bolje pripremamo svoje srce na život, da nam središte Božića doista postane Krist koji se rodio i donio tu radost, mir i svjetlost i u naš život i u svijet.”

 

Uvijek trebamo pozivati da advent bude advent, a da radosti, u kojoj imamo priliku sudjelovati na gradskim ulicama i što je sastavni dio adventa, uvijek damo jedan duhovni biljeg, da bude vrijeme iščekivanja, budnosti i molitve.

Turistički uspjeh Adventa u Zagrebu

 Ivana Mahnić iz Turističke zajednice Grada Zagreba podsjetila je da je uzor Adventu u Zagrebu bio Advent u Beču. S obzirom da naziv manifestacije ne odgovara ni sadržajem ni imenom, jer traje čak do sredine siječnja, spomenula je i mogućnost promjene imena. Dodala je da su organizatori ovogodišnjeg Adventa ipak željeli napraviti odmak od uobičajenog konzumerizma. Zato su potaknuli održavanje više duhovnih i kulturnih događaja.

Jedan takav festival je i Adventfest u zagrebačkoj katedrali. Najavio ga je Edmund Andler Borić iz udruge Zvuci tišine koja organizira spomenuti festival, i to 5., 12., 19. i 22. prosinca u 18:30.

“Ponudili smo različite programe, od pjevanja, gudača, puhača i orgulja i želimo reći da je ulaz na sve programe slobodan. Pokušat ćemo ponudom klasične glazbe učiniti da ljudi koji dođu na koncert, posebno nakon misnoga slavlja, posvete sebi i svojoj obitelji. Nakon koncerta mogli bi naći duhovni mir u svojevrsnom ludilu šopingiranja koje nas u tom periodu zahvati, htjeli mi to ili ne.”

A na pitanje voditeljice jesmo li mi kao vjernici zakazali, s obzirom da se u vrijeme bivšeg režima točno “znalo” kada je Božić, dr. Dančuo je pozvao da se vratimo na ono što je autentično te zaključio:

Blagdan Božića za nas predstavlja nešto drugo. Ako se advent nametne samo kao društveni događaj s puno slavlja, onda se gubi ono što je bitno. Možemo reći da jesmo zakazali, ali se uvijek iznova moramo boriti da vratimo advent i Božić onome što oni uistinu jesu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja