Budi dio naše mreže

To nije laka tema, ali je važna - kako pomoći djeci da razumiju nevidljivog Boga, stvoritelja svemira i najboljeg prijatelja čovječanstva. Katolička crkva uči da su roditelji prvi i najvažniji učitelji svoje djece.

/ dz

Kao roditelji, moramo njegovati vlastiti odnos s Bogom kako bismo bili sigurni da smo ujedno i najbolji učitelji za svoju djecu dok ih upoznajemo sa njihovim Stvoriteljem, piše Dr. Joseph D. White s portala Teachingcatholickids.  Evo nekoliko savjeta kako pomoći djetetu da upozna Boga.

Redovito molite i angažirajte se u čitanju duhovnog štiva

Ne samo kao obitelj, već i pojedinačno. Kad imamo blizak odnos s Bogom, ne možemo ga ne podijeliti s onima koje volimo. Dopustite djetetu da vas s vremena na vrijeme “uhvati” kako molite ili čitate Sveto pismo. Naše su akcije daleko moćnije od naših riječi. Djeca vjeruju u Boga kad vide kako roditelji priznaju Boga i razgovaraju s njim.

Ukrasite dom temeljnim simbolima vjere

Mala djeca posebno su vrlo konkretni mislioci i trebaju im vidljive znakove Božje prisutnosti u vašem domu. Isusovi kipovi ili slike posebno su važni, jer je Krist najvidljivija i najcjelovitija Božja objava čovječanstvu. Razmislite o ikoni ili kipu Isusa i djece za dječju sobu, jer će ova slika predstaviti ideju da Bog voli djecu i želi im biti prijatelj.

Neka je Bog vaš dodatni član u obitelji

Kad vaše dijete nauči raditi nešto novo, izrazite svoj ponos i dodajte: „A znate li tko je još ponosan na vas? Bog je! Ne možemo vidjeti Boga, ali on može vidjeti nas i tako je zadovoljan vašim rastom – baš onako kako je planirao! ”

Ne bojte se razgovarati o teškim temama

Na televizijskoj konferenciji za tisak tijekom Velikog tjedna dijete iz Japana pitalo je papu Benedikta XVI. kako je Bog mogao dopustiti vrstu patnje koja se tamo vidjela nakon potresa i tsunamija. Umjesto da daje neki već viđeni tješiteljski (i nezadovoljavajući) odgovor, papa je rekao da je i njemu to bilo teško razumjeti, ali jedna stvar u koju je siguran je da se Bog čini vrlo bliskim onima koji pate. Kad se djeca i tinejdžeri bore s teškim vremenima, svakako naglasite da je Bog tuguje s njima i da će im pomoći u njihovim nevoljama.

Ti si slika Božja svome djetetu! Upamti to!

Foto: Cathopic

Bog nam se otkriva kao roditelj, a to odnos roditelja i djeteta čini privilegiranim mjestom za učenje o Bogu. Zamolite Ga da budete vjeran znak Božje prisutne i bezuvjetne ljubavi. U svakom izboru koji napravite kao roditelj, zapitajte se: “Što ovo uči moje dijete o Bogu, kojeg također nazivamo Ocem?”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja