Budi dio naše mreže

Natpis na starogrčkom glasi: "Blagoslovljena Marija koja je živjela bezgrešno."

/ ts

Kamen star 1.400 godina s marijanskim natpisom pronađen je u Izraelu, u blizini granice s Egiptom. Čitava rečenica na starogrčkom glasi: “Blagoslovljena Marija koja je živjela bezgrešno”.

Kako prenosi Aleteia, kamen je pronađen u nacionalnom parku Nitzana, smještenom u pustinji Neghev. Promjer mu je 25 centimetara i bio je dio nadgrobnog spomenika žene koja je živjela u toj regiji prije otprilike 1.400 godina.

Otkriće

Kamen je pronašao službenik za održavanje Nacionalnog parka. Prema informacijama Izraelske uprave za starine, park Nitzana mjesto je od velike važnosti za istraživanje prijelaza iz bizantskog u islamsko razdoblje. Međutim, postoje i stariji zapisi koji se odnose na ljudske aktivnosti na ovom području. U 3. stoljeću prije Krista to je već bilo mjesto prolaska na važnom trgovačkom putu za narod Nabatejaca.

U 5. i 6. poslije Krista Nitzana je imala vojnu tvrđavu, crkve, samostan i mjesto prolaska kršćanskih hodočasnika na putu do brda Sinaj.

Nedavno otkriveni grobni kamen jedan je od mnogih povijesnih dokaza kršćanskog štovanja Gospe, posebno ističući da je bila bezgrešna, odnosno bez mrlje grijeha.

Kao arheološki predmet, kamen može pomoći istraživačima da bolje identificiraju granice kršćanskih groblja u toj regiji, što doprinosi još uvijek malo poznatom razgraničenju naselja.

https://www.youtube.com/watch?v=0IOpFhUFG_k

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja