Budi dio naše mreže

"Igračka u srcu" - multimedijalna izložba inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom otvara se 4. prosinca u 13 sati, u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu.

/ vbb

Hrvatska matica iseljenika, u suradnji s Hrvatskom školom Boston (SAD) i Zakladom hrvatskih studija Sydney (Australija), pokrenula je multimedijalni projekt IGRAČKA U SRCU inspiriran hrvatskom tradicijskom kulturom. Riječ je o projektu međunarodne kulturne suradnje s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim institucijama izvan Republike Hrvatske s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanja hrvatskoga jezika, međusobnog povezivanja i umrežavanja te povezivanja s domovinom Hrvatskom.

Namjera je bila da učitelji ili voditelji u hrvatskim školama izvan Hrvatske, kao i roditelji, bake i djedovi, poticajno i kreativno približe najmlađima bogatu hrvatsku tradicijsku baštinu, sami se prisjete svoga djetinjstva i starih hrvatskih običaja svoga zavičajnog kraja. U natječaju koji se provodio od ožujka do rujna sudjelovalo je više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

Završna svečanost ovoga projekta je multimedijalna izložba pobjedničkih radova koja će se održati 4. prosinca u zgradi Hrvatske matice iseljenika. Radovi u četirima kategorijama (likovnoj, fotografiji, multimediji i literarnoj), radovi suradničkih škola iz Hrvatske te polaznika Male škole hrvatskoga jezika i kulture uz prikaz fotografija autentičnih drvenih igračaka iz Etnografskoga muzeja u Zagrebu, stvorit će jedinstvenu multimedijalnu priču.

Uz sudjelovanje mladih hrvatskih dizajnera Studija dizajna pri Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu povezat će se prošlost, sadašnjost i budućnost te prikazati krug stvaranja od tradicije, preko današnje interpretacije dječjim stvaralaštvom, do dizajnerske interpretacije. Program će započeti u 12 sati radionicama HAI – Hrvatske autentične igračke i Drvu u čast te se nastaviti svečanim otvorenjem izložbe i proglašenjem najboljih radova u 13 sati.

Na otvorenje izložbe dolaze djeca iz Bačkog Monoštora (Vojvodina), Vira, Ljubuškog, Čitluka i Sovića (BiH), Bregane, Škabrnje te iz zagrebačkih škola. Projekt je u samoj natječajnoj provedbi pokazao veliki interes među Hrvatima u iseljeništvu, manjinama i BiH te na poseban način – igračkom koju je postavio u srca – povezao nekoliko naraštaja, umrežio hrvatske sredine diljem svijeta i pridonio očuvanju nacionalnoga identiteta. Ljepota dječjeg izričaja i sačuvanih sjećanja djetinjstva roditelja i nastavnika, daleko od domovine krasit će toga dana prostore Hrvatske matice iseljenika stvarajući jedinstvenu multimedijalnu izložbu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja