Budi dio naše mreže

Izložba "Crkva i zvono svetog Tome u Puli" otvorena je u srijedu, 6. ožujka u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložbom i popratnim katalogom predstavlja se crkva i zvono koje je 1425. izradio majstor Salvator iz poznate venecijanske zvonoljevačke obitelji Campanato. Na zvonu je prikazan sveti Toma apostol. Sačuvan je i reljefni znak majstora, koji je garantirao kvalitetu kao i natpis: MCCCCXXV • SALVATOR • ME FECIT (Godine 1425.Salvator me učinio).

/ Vesna Bihar

Štovanje svetog Tome – nebeskog zaštitnika Pule izvire još iz ranokršćanskoga doba, kao izraz duhovnih vrijednosti, tradicije i povijesti našeg grada, rekao je na otvorenju izložbe jedan od autora  Željko Ujčić, voditelj Srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Istre. Ranokršćanska crkva sv. Tome nalazila se uz pulsku katedralu, od koje su danas preostali tek prekriveni ostaci temelja, ulomci podnog mozaika i oltarne pregrade te dva relikvijara, istaknuo je Ujčić.

Crkva svetog Tome apostola nalazila se između katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i ulice Pietra Kandlera. Prvobitno – pol. IV. st. to je bila jednostavna jednobrodna dvorana. Početkom V. stoljeća produžena je na začelju gdje je dograđeno polukružno svetište. Crkva Sv. Tome je vjerski bila još izrazitije korištena u razdoblju obnove same Katedrale u XV. i XVI. st., a njeni skromni nadzemni ostaci bili su vidljivi sve do 1812. godine.

Na području svetišta 1860. godine pronađen je oltarni grob sa pohranjenim relikvijarima među njima: srebreni s prikazima Krista i apostola iz V. st. i manji, zlatni iz VI. st. sa stiliziranim vegetabilnim ukrasima za kojega se smatra da je sadržavao relikviju patrona sv. Tome apostola. Relikvijari se danas čuvaju u Beču, u Muzeju povijesti umjetnosti.

Tijekom II. Svjetskog rata dokumentirana je jednostavna dvoranska crkva, kojoj je dograđen polukružni prezbiterij s višebojnim ranokršćanskim podnim mozaikom. U blizini su tada pronađeni i ulomci mramornih tranzena od oltarne pregrade (danas u Arheološkom muzeju Istre). Vremenom je crkva svetog Tome apostola prepuštena zaboravu, a ostaci njenog svetišta su ostali skriveni ispod župnog dvora.

A do izuzetnog nalaza došlo je i prije dvije godine prilikom adaptacije zgrade Arheološkog muzeja Istre, kada su nađena dva zvona, napomenula je suautorica izložbe Tatjana Bradara. Nije uobičajeno da se prilikom arheoloških istraživanja pronađu u cijelosti sačuvana zvona, ali upravo tijekom radova  u proljeće 2017. godine, u dvije podrumske prostorije, pronađena su dva brončana zvona zakopana na dubini od 20-ak cm ispod hodne površine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja