Budi dio naše mreže

Jedna od najvećih irskih crkava, ona Navještenja BDM u Cappagh Road u Dublinu trenutno se ruši, a s njom i bilo kakav razlog za vjerovanje da će modernističko poimanje vjere, koja se propovijeda u većini irskih župa, preživjeti naredna desetljeća.

/ hjb

Crkva Navještenja u sjevernom Dublinu izgrađena je 1960-ih s arhitekturom tipičnom za to doba. Crkva s 3500 sjedećih mjesta posvećena je 1967., u vrijeme kada je tjedna posjećenost misama u pretežno katoličkoj Irskoj bila veća od 90%, prenosi portal Quovadiscroatia.com.

Sada se čini jasnim da je liturgijska, doktrinarna i moralna nestašnost kasnih 1960-ih, zajedno s novonastalom seksualnom revolucijom, u konačnici uzrokovala samouništenje samog modernizma. Pritom je većina laika polako, ali sigurno okrenula leđa onome što danas župa nudi vjernicima. Međutim, mnogi klerici još uvijek propagiraju upravo modernističke ideje i prakse koje ubrzavaju kraj njihove sterilne vladavine. To je još tužnija stvarnost, s obzirom na to da je u pitanje dovedeno vječno spasenje nebrojenih duša.

Irska je s 91% tjedne posjećenosti nedjeljnih misa (među odraslim katolicima) 1972., pala na 30% u 2011.. Nedavna istraživanja pokazuju pak da je posjećenost u dijelovima Dublina dosegla brojku od jedva 2%.

Iako je danas teško doći do točne slike, jer su biskupi prije više od godinu dana (zbog COVID-a) ukinuli nedjeljnu obvezu pohađanja svete mise, ukupna stvarnost je neosporna: većina crkvenih zgrada bit će za 20 godina – suvišna.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja