Budi dio naše mreže

Stoljećima pod nogama, a desetljećima ispod garaže trgovačkog centra, sada se ogroman dio povijesti Gloucestera, grada na jugozapadu Engleske, može iznijeti na vidjelo nakon što je otkriveno mjesto gdje je u 13. stoljeću podignut karmelski samostan.

/ ts

Arheolozi su pronašli ostatke davno izgubljenog srednjovjekovnog samostana u Gloucesteru nakon što je prošle godine srušeno višekatno parkiralište trgovačkog centra Bruton Way, piše na svojim stranicama Gloucestershire Live.

Izgrađen u istom stoljeću kada je potpisana Magna Carta, samostan je bio jedan od četiriju monaških redova Rimokatoličke Crkve, a osnovali su ga pripadnici karmelskog reda monaha u 13. stoljeću. No njegovo je mjesto bilo izgubljeno te su ga povjesničari desetljećima pokušavali locirati.

Prije toga Andrew Armstrong, arheolog iz Gradskog vijeća Gloucestera, rekao je da je ovaj pronalazak od nacionalne važnosti: „Otprilike 300 godina karmelićani su igrali važnu ulogu u Gloucesteru te dali neke od vrlo značajnih redovnika, uključujući Nicholasa Cantelowa (ili Cantilupea) u 15. stoljeću.

“Vrlo je uzbudljivo napokon otkriti točno mjesto ovog davno izgubljenog samostana. Vidjeti i dokumentirati ovo mjesto poslužit će za prepoznavanje važnosti ovog samostana u povijesti grada.”

Radeći na preuređenju Kraljeve četvrti, arheolozi Gradskog vijeća Gloucestera i Cotswold Archaeology u ime Reef Group imali su priliku dokazati ono što su dugo pretpostavljali – da se nalazi ispod starog autobusnog kolodvora i parkirališta.

Iako različiti izvori sugeriraju da se samostan nalazio na zapadnom dijelu grada povjesničari do sada nisu mogli utvrditi njegovo točno mjesto.

Ovaj karmelski samostan bio je posljednji od pet svetih mjesta u Gloucesteru koja su pronađena. Tu su još i dominikanski i franjevački samostan, samostan sv. Oswalda i samostan Llanthony Secunda na kanalu Gloucester i Sharpness.

Prošle godine tim je otkrio glineni pod srednjovjekovne zgrade za koju su mislili da bi mogla biti dio starog karmelskog samostana.

Ovo mjesto je bilo zanemareno u povijesti grada zbog nedostatka identificiranih ruševina, no poznato je da su karmelićani posjedovali veći dio zemljišta između današnjih ulica Station Road i Bruton Way, što je na nekim povijesnim kartama prikazano kao ‘Karmelsko područje’.

Tijekom protekle godine tim je pronašao najmanje četiri velike srednjovjekovne građevine izrađene od kamena ili kamenih temelja s metar širokim zidovima. Arheološki tim također je pronašao ostatke popločanih i žbukanih podova te dio srednjovjekovnih odvoda.

Karmelski red razvio se na Bliskom istoku oko 13. stoljeća na planini Karmel. U Englesku je stigao povratkom križara, a u to se vrijeme razvio dalje u redove braće, češće nazivane prema boji njihove haljine. U njegovu je procvatu bilo 40 karmelskih zajednica u Engleskoj, sve dok većina nije bila uništena nakon raspada samostana 1830.-ih.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja