Budi dio naše mreže

Hrvatska vojska je 24. i 25. ožujka sudjelovala u evakuaciji Samostana sv. Franje Asiškoga na zagrebačkom Kaptolu, koji je oštećen uslijed snažnog potresa. "Ovaj samostan je duhovna žila kucavica ovoga grada no ne trebamo biti žalosni i izgubiti nadu", poručio je franjevac s Kaptola, fra Mate Bašić.

/ ps/IKA

Samostan sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu, privremeno ostaje bez franjevaca. Nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb u nedjelju, 22. ožujka, brojni dijelovi samostana i crkve su oštećeni, a u utorak i srijedu, 24. i 25. ožujka, petnaestak pripadnika Hrvatske vojske uključilo se u evakuaciju samostana.

Prvo su evakuirana sva braća, bilo nas je ovdje oko pedesetak franjevaca i svi su sada na sigurnom.

“Zahvaljujući našoj Hrvatskoj vojsci, ovih dana čitav se samostan evakuira. Prvo su evakuirana sva braća, bilo nas je ovdje oko pedesetak franjevaca i svi su sada na sigurnom. Hrvatska vojska sada evakuira i stvari iz samostana kako bi se što prije samostan mogao i zapečatiti te naposljetku i započeti raditi na sanaciji štete“, rekao je fra Mate Bašić, jedan od franjevaca koji je do nedavno boravio u samostanu na Kaptolu, koji je jedan od najstarijih samostana u Hrvatskoj, a prema nepotvrđenoj tradiciji njegov je osnutak vezan uz boravak sv. Franje u našim krajevima.

Samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu/Foto: MORH

Pripadnici Bojne za opću logstičku potporu Zapovjedništva za potporu angažirani su u izmeštavanju biblioteke i arhivskog gradiva. U samostanu se nalaze tri knjižnice: priručna, klerička te najvažnija samostanska knjižnica (s oko 20000 teoloških naslova). Postoje oko 1000 rijetkih primjeraka knjiga, a najstarije potječu iz 14. i 15. stoljeća. Osim knjiga i dokumenata, pohranjen je i glazbeni arhiv koji čuva ostavštinu o. Kamila Kolbea.

Na stručan način, pod budnim okom i konzervatora sve rade u najboljem redu.

Fra Mate je također poručio kako velika oštećenja nastala pri potresu predstavljaju ugrozu za ljudske živote i okolinu jer tornju prijeti urušavanje.

“Tijekom današnjeg dana, pripadnici HV-a evakuiraju samostansku biblioteku, oni to rade s ljubavlju i zdušno, vidim na njihovim licima da su i sami svjesni problematike stanja u kojem se nalazi naš samostan. Na stručan način, pod budnim okom i konzervatora sve rade u najboljem redu“, kazao je.

Samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu/Foto: MORH

Franjevci na Kaptolu duboko su ugrađeni u crkveni život Zagreba. U njoj su se okupljali svi uzrasti na vjeronaučne susrete među ostalim aktivnostima, a samostan je i boravište sjemeništaraca i mladih franjavaca na studiju teologije u Zagrebu.

Jedino zajednički možemo pokazati ljubav jedni prema drugima ako se odgovorno odnosimo prema svemu onome što imamo, prema svakome čovjeku koji nam je zapravo dar od samog Boga.

“Ovaj samostan je duhovna žila kucavica ovoga grada no ne trebamo biti žalosni i izgubiti nadu. Ovih dana moramo se odgovorno ponašati jedni prema drugima i zbog situacije vezane za koronavirus, ali i svih ostalih nedaća koje su nas snašle. Jedino zajednički možemo pokazati ljubav jedni prema drugima ako se odgovorno odnosimo prema svemu onome što imamo, prema svakome čovjeku koji nam je zapravo dar od samog Boga. Ovo je poziv svima nama da ostanemo ljudi i da pokažemo da smo ljudi, a čovjek je onaj koji se ne brine samo za svoje, već i za ono što se tiče drugih”, poručio je fra Mate, priznavši kako tek sada postaje svjestan kako Kaptol ostaje bez franjevaca na neko vrijeme.

Samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu/Foto: MORH

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja