Budi dio naše mreže

Sljemenska kapela treće je srpanjske nedjelje proslavila proštenje završavajući time obilježavanje dva velika jubileja - 90 godina posvete i 60 godina osnutka župe Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata.

/ im

Napominjemo kako je to jedina župa Zagrebačke nadbiskupije na području Parka prirode Medvednica. Nema stalnih župljana, ali je svakodnevno otvorena svim hodočasnicima, planinarima i posjetiteljima. 

Za ovogodišnje su se proštenje pripremali kroz tri dana, zajedničkom molitvom krunice, misnim slavljem i klanjanjem pred Presvetim u večernjim satima. Mnogobrojni hodočasnici sa zagorske i zagrebačke strane došli su u nedjelju 21. srpnja štovati Majku Božju Sljemenski Kraljicu Hrvata na tisuću metara nadmorske visine pješačeći, dovezavši se žičarom, autobusom ili osobnim vozilom. Posebno je svečano bilo na središnjem misnom slavlju u podne koje je predvodio sljemenski župnik pater Tomislav Špiranec koji je u homiliji istaknuo jednu od napomena iz Duhovnih vježbi sv. Ignacija Lojolskog: “Svaki dobar kršćanin mora biti spremniji da misao bližnjega opravda negoli da je osudi.”

Kako bismo ušli u dijalog s Gospodinom, potrebno je osigurati sebi malo tišine i odmaka od svakodnevne buke svijeta.

Time je sve okupljene potaknuo da imaju odvažnosti beskompromisno slijediti Krista i boriti se za spasenje duša. “Kako bismo ušli u dijalog s Gospodinom, potrebno je osigurati sebi malo tišine i odmaka od svakodnevne buke svijeta”, zaključio je župnik. 

Tijekom dana slavljene su još tri mise koje su predvodili isusovci pater Zdravko Knežević, sljemenski župni vikar, zatim pater Antun Volenik te pater Mijo Nikić. Proslava se nastavila pred župnim dvorom uz domaće delicije, pjesmu i ples. 

Sljemensku su kapelu izgradili redovnici isusovci koji i danas brinu o njoj, kao i o duhovnim potrebama hodočasnika. Izgrađena je kao spomenik 1000. obljetnici hrvatskoga kraljevstva i 1300. obljetnici pokrštavanja Hrvata.

Zagrebački nadbiskup dr. Antun Bauer posvetio ju je 16. srpnja 1933.

Danas je jedina župa u Hrvatskoj koja nema umrlih i najviša župa po nadmorskoj visini u našoj domovini. Nema stalnih župljana, a sagrađena je za sve Hrvate. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja