Budi dio naše mreže

Pružati ruku pomoći potrebitima koji su se zbog različitih okolnosti našli u teškim životnim situacijama, promicati humanost i djelotvornu ljubav– misija je Caritasa Dubrovačke biskupije već trideset drugu godinu.

/ im

Kazali su da tu našu misiju ne bismo mogli izvršiti bez dobročinitelja koje, uz volontere, s pravom nazivaju Caritasovim blagom. “Pojedinci, ljudi velikog srca, koji na različite načine odvajaju dio svojih dobara i darivaju s namjerom da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, svjetlo su i znak nade. Izazov koji se pred Caritas i danas stavlja je pružiti ljudima priliku da svojim djelima čine konkretno dobro i njihove donacije usmjeriti onima koje prepoznajemo kao najpotrebitije. Stoga, kao nikad prije, potrebno je osluškivati ‘bȉlo naroda‘ te kreativno osmišljavati razne programe, projekte i akcije te na taj način dati priliku mnogima  da se uključe u Krug Dobrote i postanu dobročinitelji. Vodeći se takvim razmišljanjem u proteklim godinama, osmišljavali smo razne akcije i aktivnosti, a neke od njih bismo željeli i predstaviti. U trenutku pisanja ovog teksta, pod dojmom smo netom provedene akcije ‘Budi moj sv. Nikola‘ koju smo proveli uz pomoć naših sugrađana – donatora koji koriste ovu akciju I odgajaju vlastitu djecu za dobročinstvo. Na našim društvenim mrežama povodom blagdana svetog Nikole objavljujemo želje djece korisnika pomoći pod inicijalima. Naši sugrađani se zapišu, kupe poklon, zamotaju ga te često sa svojom djecom donesu u naše prostore. Potom na sam blagdan 6.12. organizira se podjela poklona, uz prigodni program i uz nazočnost sv. Nikole” istaknuli su.

“Uvidjeli smo da je odgoj novih generacija za dobrotvornost I dobrovoljnost vrlo važan segment rada Caritasa, stoga smo uz pomoć naših vjeroučitelja i Katehetskog ureda u korizmi 2022.  proveli akciju ‘kuTI&JA za Caritas‘. U njoj su učenici odricanjem ‘od onog našeg malog svakodnevnog‘, možda jedne čokoladice ili jedne kave i ubacivanjem novca u kutijicu, prikupili novac za potrebite. Novac je utrošen za kupnju hrane za Socijalnu samoposlugu, nabavku medicinskih pomagala, a od dijela donacije kupljena je posebna oprema za škole koja olakšava praćenje nastave učenicima s teškoćama u razvoju. Tako su učenici posredstvom Caritasa pomogli učenicima na kreativan i poseban način!”

Bȃr kȏd za brzu uplatu – važan je segment u komunikaciji prema donatorima, posebno prema mladima i radnom stanovništvu, jer današnji tempo diktira potrebu za brzim i jednostavnim načinom doniranja novca. Kreiranjem bar koda za skeniranje i uplatu donacije omogućili smo našim sugrađanima lakšu i bržu donaciju putem m-bankarstva. Posebna naša naklonost ide onim donatorima koji su odlučili biti uz nas svaki mjesec otvorivši trajni nalog za Caritas. Takav vid njihove podrške omogućava nam planiranje i realizaciju onih aktivnosti kojima je potreban stalni priljev novca. U tom smjeru ide i kampanja koju pokrećemo pod nazivom ‘1 euro za Caritas‘. Kako se uskoro prebacujemo na novu valutu, krenuli smo ususret euru s jednom inicijativom koja može stvoriti lijepu i dobru naviku. Ovom akcijom potičemo stanovništvo da se postane donator odvajanjem samo 1 eura mjesečno i uplaćivanjem na račun Caritasa.

Donacije u spomen na pokojne – potičemo sugrađane da u spomen na pokojne umjesto kupovine cvijeća i vijenaca odluče uplatiti donaciju za Caritas. Javno zahvalimo donatorima putem naših društvenih mreža i lokalnih tjednika. Takve donacije najčešće pomažu Posudionici medicinskih pomagala, odnosno našim bolesnima i nemoćnima. Postavljanjem donacijskih kutija na različita prodajna mjesta od 2021. nastojimo na najfrekventnijim mjestima u našem gradu (ljekarne, stanice za tehnički pregled, knjižare, muzeji…) dati mogućnost doniranja našim sugrađanima. Postavljanjem velikih donacijskih kutija u zračnu luku Dubrovnik omogućili smo i turistima mogućnost da postanu donatori i s nama kreiraju Dubrovačku priču o djelotvornoj ljubavi.

Osim novčanih donacija, našem Caritasu iznimno su značajne prilike kojima našim sugrađanima dajemo materijalne donacije. Donacije voća i povrća, mliječnih proizvoda od strane naših donatora pomažu nam obogatiti naše pakete pomoći na dnevnoj bazi. Ističemo i naše  sugrađane koji plodove svojih vrtova donose u naš Caritas te ih mi svakodnevno dijelimo našim korisnicima. Posebna akcija s donatorima ove godine bila je u mjesecu rujnu kad je jedan Donator – točnije njegovi su djelatnici iz 20 država pripremili poklone i cvijeće za Caritasove korisnike. U mjesecu rujnu 2022. godine djelatnici jedne velike međunarodne kompanije odlučili su učiniti nešto dobro za lokalnu zajednicu te su s nama pripremili 100 poklona i teglica s cvijećem za naše korisnike. Napisali su im tople poruke podrške i nade, a sve je podijeljeno o šestom Svjetskom danu siromaha.”

Govoreći o radu Caritasa istaknuli su: “Uz Dušni dan imamo akciju ‘Sjetimo se‘ preko koje naši donatori poklone krizanteme i cvjetne aranžmane, kako bismo mogli uz pomoć naših volontera obići, okititi i pomoliti se na vječnim počivalištima onih koje nitko ne obilazi. Pregledom godine i djelovanja uz naše donatore stižemo do prosinca koji posebno krase dvije akcije: ‘Podijelimo radost Božića‘ kojom već šesnaest godina dajemo priliku našim sugrađanima da paketom hrane i higijenskih proizvoda učine ljepšim Božić i blagdane koji slijede potrebitima izvan naše biskupije te adventskom akcijom ‘Dodaj u košaricu‘ (koju još znamo provoditi i u korizmi) omogućujemo našim sugrađanima da tijekom kupnje odvoje poneki artikal i za naše korisnike. Ova akcija provodi se u gotovo svim većim trgovinama na širem dubrovačkom području”.

“Za kraj imamo dvije prekrasne priče: jednog donatora koji je bivši Caritasov stipendist i koji svaki mjesec uplaćuje iznos stipendije jednom studentu te tvrtku koja se javi svake godine u 12. mjesecu s namjerom kupnje poklon bonova koji će našim korisnicima omogućiti dostojanstveniji Božić. Epilog ove zadnje dvije priče o dobroti je anonimnost naših donatora. Zaključujemo, a čime drugo nego redcima Svetog pisma koje nas vodi u našem svakodnevnom radu s dobročiniteljima: ‘Svatko neka dade kako je srcem odlučio; ne sa žalošću ili na silu jer Bog ljubi vesela darivatelja.‘ 2 Kor 9,7.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja