Budi dio naše mreže

Sve je češća nestašica lijekova; od lijekova za kronične bolesti do antibiotika čiji je manjak ove zime bio najveći. Stoga smo o stanju na tržištu lijekova u Hrvatskoj, ali i u Europi te nužnim promjenama kako ne bi bilo ugroženo liječenje i zdravlje građana razgovarali u današnjim Argumentima, urednice i voditeljice Daniele Dujmović Ojvan.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Najveći problem je izdavanje zamjenskih lijekova pacijentima, upozorila je Ana Soldo iz Hrvatske ljekarničke komore.

Europi se “obilo o glavu” što je većinu proizvodnje preselila u Indiju i Kinu, a krize i zatvaranje granica otežale su dostupnost lijekovima i sirovinama za njihovu proizvodnju. Jerko Jakšić iz Udruge proizvođača lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca rekao je kako je problem dodatno otežala politika niskih cijena za generičke lijekove, pa farmaceutske kompanije odustaju od proizvodnje lijekova, uključujući i  antibiotike. Prognozira kako nas čekaju teška jesen i zima jer tada kreće sezona virusnih i bakterijskih infekcija.

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prate stanje na tržištu lijekove te se na njihovim mrežnim stranicama može vidjeti kojih lijekova trenutno nedostaje. Ako za lijek nema adekvatne zamjenske terapije onda se interventno uvozi ili preusmjerava iz neke druge članice Europske unije. Ana Kontek iz HALMED-a napominje da se Europa priprema za iduću zimu, uključujući i Hrvatsku. Europska komisija pregovara s dva preostala proizvođača antibiotika u Europi da povećaju proizvodnju, a HALMED ima zadatak napraviti plan odnosno predviđanje o potrebama za antibioticima u idućoj sezoni. Više o ovoj važnoj temi pogledajte u samoj emisiji:

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja