Budi dio naše mreže

XXI. Biblijsko bdjenje, danonoćno čitanje Biblije, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici započelo je u župnoj crkvi na Pepelnicu nakon večernje mise. 

/ mp/IKA

Župnik Norbert Ivan Koprivec

Sveto pismo započeo je čitati župnik Norbert Ivan Koprivec, a nakon njega nastavili su čitati čitači prema unaprijed napravljenom rasporedu. Čitanje će trajati 5 dana i za to vrijeme Sveto pismo će se u cijelosti pročitati, a očekuje se oko 200 čitača.

Večernje mise u 18:30 tijekom pet dana predvodit će u četvrtak vlč. župnik Koprivec, a propovijedat će đakon na službi u župi Matija Slišković; u petak vlč. Marko Čolić, župni vikar župe sv. Josipa u Zagrebu; u subotu vlč. Marko Golek, upravitelj župe Sv. Stjepana u Botincu; u nedjelju vlč. Vlado Razum, duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te u ponedjeljak vlč. Tomislav Medić, župni vikar. Prije večernjih Misa vjernici imaju priliku za ispovijed.

Završna svečanost Biblijskog bdjenja započet će u subotu, 27. veljače misom zahvalnicom za pročitanu Bibliju i primljene milosti u 19.30 sati koju će predslaviti mons. Ivan Miklenić, kanonik. Za organizaciju Bdjenja zadužena je Biblijska zajednica župe.

U župi Navještenja, u kojoj se na poseban način časti događaj kojim je Marija primila vijest od Boga da će začeti i roditi Sina Božjega, čašćenje Božje riječi Biblijskim bdjenjem prvi se put dogodilo 2001. godine. Više se godina na redovitim susretima okupljala skupina laika. Čitali su Božju riječ, molili, pjevali i osjetili poticaj Duha Svetog na početku novog tisućljeća ljudima skrenuti pozornost na zapisanu Božju riječ. Zamisao čitati Bibliju neprekidno pet dana i pet noći prihvatio je i podržao ondašnji župnik mons. Josip Frkin. Smisao takvog čitanja je da Sveto pismo iz skrivenih polica dođe na najsvetije mjesto u kući, da bude blizu oku, a na taj način i blizu srcu i da čovjek počne živjeti prema Božjoj riječi.

Neprekidno čitanje Svetoga pisma 2008. godine zaživjelo je u Rimu kada je čitanje započeo Sveti Otac Benedikt XVI.

Za tu prigodu, u materijalima biskupske Sinode o Božjoj riječi koja se tada odvijala, istaknut je prijedlog velikogoričke župe Navještenja da se uvede blagdan Riječi Božje. Prošle smo godine u sveopćoj Crkvi prvi put slavili Nedjelju Božje Riječi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja