Budi dio naše mreže

Neobičan prizor kružnog toka oko kalvarije iz 19. stoljeća u Svetom Petru u Šumi omogućio je sigurno putovanje, ali i zanimljiv prizor prolaznicima.

/ ps

Supetarska kalvarija podignuta 1880. dobila je novi izgled – uređen je oko nje kružni tok, postavši ujedno i prvi kružni tok u Svetom Petru u Šumi. Kako prenosi Glas Istre, oko kalvarije su se križale brojne ceste koje su predstavljale rizik, a današnji originalan izgled s kružnim tokom omogućio je sigurniji susret petero pravaca:  iz Pazina, Kanfanara, Žminja, Slavčića i Tinjana, koji prolazi pored pavlinskog samostana u Svetom Petru.

“Mislim da nigdje ne postoji ovakav kružni tok koji u središtu ima drevnu kalvariju s tri kamena križa”, poručio je za Glas Istre načelnik Mario Bratulić, koji je također na svojim društvenim mrežama objavio slike novouređenog kružnog toka.

Drevna kalvarija obnovljena je 2009. kada je ponovo izgrađen potporni zid, a novi kružni tok pružio je priliku da se ponovo izgradi kip Marije Magdalene, koji je također nekoć bio prikazan na kalvariji do oštećenja, stoga je u planu izrada replike na temelju fotografija nekadašnjeg izgleda.

Foto: Facebook

https://www.facebook.com/mario.bratulic/videos/pcb.3665662116793890/3665657390127696/?type=3&theater

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja