Budi dio naše mreže

Svim ljubiteljima starih fotografija odsada je na dlanu vrelo povijesnih fotografija našega glavnog grada. Muzej grada Zagreba portalom ZagrebNet predstavlja svoju digitaliziranu zbirku fotografija i platformu za digitalno pripovijedanje. Na taj način svim ljubiteljima fotografije, istraživačima, studentima, učenicima te kreativcima predstavlja kulturnu baštinu Zagreba, ponovno otkrivajući vizualni identitet njegovih ulica, trgova, zgrada, ljudi i događaja.

/ Vesna Bihar
ZagrebNet je portal Muzeja grada Zagreba na kojem možete pregledavati i pretraživati digitalizirane povijesne fotografije Zagreba.  “Slika govori tisuću riječi” izreka je kojoj muzealci pretvaraju i u digitalno pripovijedanje i poručuju: “Fotografija se može staviti u tisuću priča”. Stoga uz fotografije i osnovne podatke o njima, prenose i s njima povezane priče. Pričama se obilježavaju značajni datumi i obljetnice, crtice iz života grada, priče o nastanku i nestanku ulica i zgrada te priče o ljudima koji su u Zagrebu živjeli, radili ili uz naš grad bili vezani na druge načine. Ali, neki će se i neugodno iznenaditi. Primjerice, mlađi će biti iznenađeni kada na mjestu gdje se danas ponosno izdiže kralj Tomislav, vide petokraku.

Snimka zaslona ZagrebNet / Foto: Milan Pavić / Trg kralja Tomislava 1945.

Ovim projektom omogućeno je samostalno i jednostavno pretraživanje fotografija iz fotografskih zbirki te stvaranje novog uvida u prošlost grada.

Središnja hrvatska kazališna ustanova pod različitim nazivima djeluje od 1860. godine. Prvo je bila smještena na Markovu trgu na Gornjem gradu, a kasnije je, na poticaj Izidora Kršnjavog, ondašnjeg predstojnika Odjela za bogoštovlje i nastavu, počela gradnja nove zgrade u središtu Sajmišnog trga. Autori projekta bili su bečki arhitekti Ferdinand Fellner i Hermann Helmer, poznati po gradnji mnogih kazališta i koncertnih dvorana u srednjoj i istočnoj Europi. Zgrada je spoj neoklasicističkog stila na pročelju i neobaroknog u unutrašnjosti. Prvi intendant Hrvatskog narodnog kazališta, u vrijeme preseljenja institucije, bio je Stjepan Miletić, veliki reformator hrvatskog kazališta.

MGZ fot-8396/16 Hrvatsko zemaljsko kazalište u Zagrebu, 1895. godine, fotograf Josip Dryák

Fotografije koje donosimo dio su albuma (mape), a nastale su od svibnja 1894. do listopada 1895. godine prilikom izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta. Pretpostavlja se da je autor fotografija arhitekt Josip Dryák, inače nadzornik gradnje Kazališta, jer se njegovo ime nalazi u potpisu jedne od fotografija u Albumu. Josip Dryák studirao je arhitekturu na Visokoj tehničkoj školi u Pragu, nakon čega se 1893. godine trajno preselio u Zagreb, gdje je ubrzo dobio namještenje pri graditeljskom odsjeku hrvatske Vlade te je primljen u članstvo Društva inžinira i arhitekta.

 

Fotografije nastale tijekom izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta 1894./1895. godine, fotograf Josip Dryák, MGZ fot-8765/1-8765/22

Na portalu tako možete pogledati sljedeće zbirke:  Zbirka fotografija zagrebačkih vizura, Zbirka fotografija zagrebačkih događaja, Zbirka fotografija ličnosti i društva, Zbirka atelierske fotografije, Zbirka razglednica, Zbirka Đure Slaka, ali i sljedeće zbirke:

Portal http://zagrebnet.mgz.hr/ namijenjen je istraživačima, studentima, učenicima, ali i svim ljubiteljima fotografije te kreativcima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja