Budi dio naše mreže

Voditeljica kampanje protiv jednokratne plastike Greenpeace Hrvatska, Petra Andrić gostujući u emisiji HKR-a Zeleni biseri Hrvatske, istaknula je da je prema podacima znanstvenih istraživanja stupnja zagađenosti Mediteranskog mora, a time i našeg Jadrana, prosječna gustoća plastičnog otpada je jedan komad plastike na svaka četiri metra kvadratna što nas svrstava uz bok tzv. oceanskih vrtloga plastike.

/ Sonja Kuzmić

Posjetitelji zagrebačkog Zoološkog vrta mogu razgledati postavljeni akvarij s četiri „nove“ vrste riba koje su već neko vrijeme dio ribljeg fonda Jadranskog mora, jadransku slamku, crvenorepu čašicu, bocogubicu i vrećicu napuhaču.  Riječ je o edukativnoj izložbi Planet ili plastika, koja je dio istoimenog globalnog projekta koji je pokrenuo National Geographic.

“Planet ili plastika” / Foto: Facebook Zoološki vrt Grada Zagreba

Tema izložbe je jednokratna plastika koju koristimo najčešće; plastične vrećice, slamke i plastične boce, a cilj joj je ukazati na činjenicu da svatko treba krenuti od sebe i početi mijenjati svoje svakodnevne navike pri korištenju plastičnih proizvoda. Odbačenom plastikom ugrožena su sva mora i oceani, uključujući i naše Jadransko.

“Planet ili plastika” / Foto: Facebook Zoološki vrt Grada Zagreba

Voditeljica kampanje protiv jednokratne plastike Greenpeace Hrvatska, Petra Andrić gostujući u emisiji Zeleni biseri Hrvatske, istaknula je da je prema podacima znanstvenih istraživanja stupnja zagađenosti Mediteranskog mora, a time i našeg Jadrana, prosječna gustoća plastičnog otpada je jedan komad plastike na svaka četiri metra kvadratna što nas svrstava uz bok tzv. oceanskih vrtloga plastike.

“Planet ili plastika” / Foto: Facebook Zoološki vrt Grada Zagreba

“Plastika je problem koji se više ne može i ne smije ignorirati u Hrvatskoj, posebice kad su u pitanju plaže Jadrana. Greenpeace Hrvatska napravio je analizu otpada i robnih marki na tri jadranske lokacije, jednu na jugu, drugu na središnjem, a treću na sjevernom dijelu Jadrana. Podaci su “iznenađujući”; na dvije od tri lokacije prevladavaju hrvatske robne marke te internacionalne koje su prisutne na hrvatskom tržištu.

“Planet ili plastika” / Foto: Facebook Zoološki vrt Grada Zagreba

Inače smo skloni za onečišćenje Jadrana okrivljavati turiste, otpad iz Crne Gore i Albanije koji dopluta u naše more, no ispada da je većina otpada našega porijekla. Odbačena vrsta plastičnih predmeta ponavlja se, najčešće je to plasnična ambalaža i predmeti od jednokratne plastike: vrećice, čaše, pribor za jelo, slamke. Nakon nekog vremena ta odbačena plastika se raspada u tzv. mikro plastiku koja izravno ugrožava stanovnike mora koji je konzumiraju, npr. ribe i galebovi. Iako su akcije čišćenja jadranskih plaža kontinuirane, a odaziv volontera i ljubitelja prirode i nezagađenog okoliša više nego dobar, činjenica jest da plastika odbačena u more velikim dijelom završi na njegovu dnu”, zaključila je Antolić.

Jednoj plastičnoj vrećici potrebno je deset do dvadeset godina da se razgradi, pomnoži li se broj godina s plastičnim vrećicama koje prosječna obitelj potroši u jednom tjednu, dolazi se do poražavajuće brojke. Godišnje u oceanima završi čak 8 milijuna tona plastike. Tragovi mikroplastike pronađeni su u čak 114 vodenih životinjskih vrsta, a 700 morskih vrsta je jelo ili bilo u doticaju s plastikom. Plastiku, a posebice mikroplastiku gotovo je nemoguće ukloniti, odnosno očistiti.

Izložbu Planet ili plastika Zoološkog vrta u Zagrebu može se razgledati do ožujka, a akvarij s jadranskom slamkom, crvenorepom čašicom, bocogubicom i vrećicom napuhačom postat će dio njegovoga stalnog postava.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja