Budi dio naše mreže

Samostanu svete Klare u Zagrebu, klauzurnom konteplativnom Redu i neprofitabilnoj zajednici koja živi od Božje providnosti bez mjesečnih prihoda dostavljen je račun za plin, zbog kojeg su uputile žalbu Gradskoj plinari.

/ md

Naime, cijena plina pet puta je viša za 12. mjesec 2021.godine, nego za 12.mjesec 2020.godine. Samostan svete Klare u Zagrebu zajednica je, koja ne prima mjesečnu plaću te mirovinsko osiguranje. Žive od Božje providnosti, zadovoljne s malo i skromno koje imaju.

“Ovaj račun, nije nimalo skroman i nije tolika potrošnja u našem kućanstvu za kuhinju”, poručile su sestre iz samostana svete Klare u Zagrebu.

“Poštovani, mi plin koristimo kao svaka obitelj, samo za kuhanje i grijanje. Uložili smo puno za priključak, bilo bi sad nepošteno da nas prisilite da ga ne koristimo. Stoga vas molim da nas uključite u kućansku tj. u obiteljsku cijenu. Mi jesmo Samostan, ali nismo profitabilna ustanova koja ima proizvodnju ili biznis, mjesečni prihod”, stoji u žalbi koju su zagrebačke klarise uputile Gradskoj plinari.

Račun za plin / Foto: Klarise u samostanu svete Klare u Zagrebu

Samostan sv. Klare prilično oštećen u potresu

Podsjećamo, samostan sv. Klare u zagrebačkom naselju Mikulići oštećen je u potresu u ožujku 2020. godine, kada je stradao dio samostana koji je bio predviđen za komunikaciju s vjernicima te su ga klarise bile prisiljene srušiti. Tom su prilikom po prvi puta zatražile pomoć, kada je društvenim mrežama kružio apel za pomoć za obnovu samostana.

“Samostan se sastoji od dva dijela – staroga dijela koji je više od stotinu godina stara kuća adaptirana za samostan i nove izgradnje iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Stari dio kuće je jako stradao u potresu i više nije za upotrebu”, izjavila je tom prilikom poglavarica samostana s. M. Ivana Dolinar u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Prema savjetu stručnjaka, sestre su odlučile graditi novi samostan, a stari srušiti zbog velikih lomova i popucalih nosivih zidova. “Izvana nam se srušio jedan dio klauzurnog zida, a višegodišnji problem kod nas je i klizište na jednom dijelu vrta. Velike oborine posljednjih godina utjecale su na to da je došlo do rušenja našeg klauzurnog zida. Samostan je stradao jer je došlo do velikih lomova zidova, ne potpunog urušavanja, ali popucali su mnogi nosivi zidovi. Mi smo iselile iz toga stambenog dijela, tako da smo sad pritiješnjeni samo u jednom dijelu. Planiramo idejnu i materijalnu obnovu našeg dijela samostana, jer nam je to potrebno za naš normalan život u klauzuri”, upozorila je tada s. Ivana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja