Budi dio naše mreže

U vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnica u četvrtak je u nazočnosti predsjednika Republike Zorana Milanovića otkriven spomenik Kati Šoljić (1922.- 2008.) i sinovima Niki, Ivi, Miji i Mati poginulima u obrani Vukovara 1991. godine, javlja Hina.

/ mp

Spomenik Kati Šoljić i njezinim sinovima, rad je akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, udruzi Oluja iz Podstrane, Gradu Vukovaru i općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o podizanju.

Milanović: Kata Šoljić je majka koja je prošla tragediju za kakvom treba tragati u povijesti naše kulture i identiteta

“Ovo što radite je borba protiv zaborava. Ona je stalna u čovjekovom životu jer najveći čovjekov strah je strah od jeze ništavila, kada te nema, kada o tebi više nitko ne govori. Kata Šoljić je majka koja je prošla tragediju za kakvom treba tragati u povijesti naše kulture i identiteta. A naša kultura i naš identitet su europski. Mi smo europski narod i nacija“, rekao je predsjednik Milanović.

U govoru je spomenuo i spomenik poginulim vukovarskim braniteljima na Kupresu, koji je nedavno oštećen i ponovio da su se “huljski  pod okriljem noći neki veoma hrabri momci zaustavili i pokazali što misle o tome“.

Iskazao je uvjerenje da će popravak tog spomenika na Kupresu biti sljedeći zadatak organizatorima i inicijatorima izgradnje spomenika Kati Šoljić.

„Ne smijemo izgubiti entuzijazam. Zemlju ste stvorili – ona je dobra, prije svega draga jer je naša. Druge nemamo i nikome osim nas do nje nije iskreno stalo. Drugima ili nije stalo ili imaju nešto protiv. Ta zemlja, osim što nam je draga mora biti dobra, mora biti zdrava, mora biti uspješna i instrument za postizanje naših ciljeva, a ti ciljevi su uvijek bili plemeniti, skromni jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić“, rekao je Milanović.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnica Marijana Balić istaknula je da je Kata Šoljić za života bila živi spomenik i istinski uzor.  “Hrvatsku su branili većinom muškarci, ali uloga žena u Domovinskom ratu, majki, sestara i nas kćeri, bila je ostat će jednako važna”, kazala je Balić  i poručila da bol onih koji su nekoga izgubili u Domovinskom ratu godinama ne jenjava, a spomenik Kati Šoljić je spomenik svim majkama koje su živote svoje dijece dali za hrvatsku slobodu.

Medved: Kata – utjeha majkama koje su tražile i još uvijek traže svoje sinove  

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da Kata Šoljić,  osim toga što je izgubila četvrocu sinova, nikada nije klonila duhom već je bila uzor i utjeha majkama koje su tražile i još uvijek traže svoje sinove.

“I te majke su i danas naša najveća snaga i poticaj u traganju za našim nestalima, tom najtežem nerješenom pitanju iz Domovinskog rata”, poručio je ministar Medved.

“U ovom projektu nije bila bitna samo gradnja, već spajanje svih onih koji su prepoznali vrijednost i zahvalnost na žrtvi obitelji Šoljić” rekao je Mirko Čondić, posebice zahvalivši Hrvatima Bosne i Hercegovine. Rekao  je i kako će istinski heroji, poput sinova Kate Šoljić, biti uvijek prepoznati po svojoj skromnosti, istinoljubivosti i beskompromisnosti u domoljublju.

Lapenda: Žalosno da u tri desetljeća nitko obitelj Šoljić nije prepoznao kao junake 

Predsjednik Udruge veterana 4. Gardijske brigade, Borislav Lapenda pozvao je okupljene da budu ponosni na sve hrvatske junake ocijenivši žalosnim što u protekla tri desetljećja nitko u hrvatskom društvu, vlasti i gradu Vukovaru nije prepoznao obitelj Šoljić kao junake i heroje.

Govorio je i predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić koji je rekao da spomenik Kati Šoljić nije spomenik samo njoj nego svim majkama koje su u Domovinskom ratu izgubile svoju djecu.

Okupljene je pozvao na zajedništvo i da ne dozvole da ih politike razdvajaju. “Moramo se uvezati i isticati istinu o Domovinskom ratu, jer bojim se da kada nas ne bude, ovo će se sve zaboraviti”, rekao je Josić.

Jedan od zapovjednika obrane Vukovara, umirovljeni pukovnik Ivica Arbanas, govorio je o obrani gradske četvrti Mitnica. “Forsirajući borbena djelovanja na Sajmištu, neprijatelj je uspio okružiti Mitnicu. Nismo se bojali iako smo znali da nećemo izdržati”, kazao je Arbanas rekavši kako su zapovjednici svih razina zapovjedanja u obrani Vukovar, kao što je bio Ivo Šoljić na Mitnici, svojom hrabrošću bili glavna karika vukovarske obrane.

Šitum: Majki Kati bez sinova – svaki dan Veliki petak 

U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) govorila je akademkinja Mirna Šitum poručivši kako današnji događaj svjedoči kako vrijeme neke patnje ne liječi.

“Majka Kata kojoj je svaki dan bez sinova bio Veliki petak, vlastitu nevolju nije stavljala na vagu obične čovječanske pravde”, rekla je prof. dr. Šitum.

U ime obitelji Šoljić okupljenima na dolasku, među kojima su bili i ministar hrvatskih obrane Mario Banožić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik vukvarsko-srijemskog župana Franjo Šoljić i brojni drugi, zahvalila je kći Kate Šoljić, Marija Šoljić Barišić pozvavši ih na slogu i zajedništvo.

Uoči svečanosti kojoj je prethodila misa koju je služio fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova iz Vukovara, među okupljene dotrčao je branitelj Branko Šubić koji je trčao od Iloka do Vukovara u spomen na hrvatske branitelje Vukovara.

Nakon svečanosti, podno spomenika brojna izaslanstva među kojima i presjednik Republike Zoran Milanović, položila su upaljene svijeće.

Predsjednik Milanović, s obzirom da u petak neće biti u vukovarskoj koloni sjećanja, počast je odao poginulima u obrani Vukovara polaganjem vijenca i paljenjem svijeće i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja