Budi dio naše mreže

Odijelo pape Inocenta XII. pohranjeno je u petak, 9. rujna, u mikroklimatsku komoru Zbirke sakralne umjetnosti u Vodnjanu i odsad je dostupno posjetiteljima vodnjanskih dragocjenosti.

/ hjb

Odijelo je nađeno u vrijeme znanstvene obrade pet sarkofaga relikvija 2017. godine. Nalazilo se kao podstava s mnoštvom pamuka ispod relikvija svete Kordule, rimske mučenice iz 305. godine. Uz odijelo je nađena i kopija Torinskog platna, par ženskih cipela i jedna rukavica iz 17. stoljeća. Prema izjavi konzervatora Hrvatskoga restauratorskog zavoda iz Zagreba, tako starih predmeta u Hrvatskoj nema.

Odijelo je postavljeno u sigurnosnu komoru koju je projektirao župnik preč. Marijan Jelenić i potom je dao izraditi spretnom bravaru.

Papa Inocent XII., građanskim imenom Antonio Pignatelli, rođen je u Apuliji od Francesca i Porzie rođ. Carafa. Doktorirao je civilno i kanonsko pravo, a zaređen je 1650. Prvo je radio u Rimskoj kuriji. Kao biskup bio je nuncij u Poljskoj, te u Habsburškoj monarhiji, potom tajnik Kongregacije za biskupe, upravitelj Papinskog doma, biskup Faenze i nadbiskup Napulja. Nakon petomjesečnih burnih konklava, 12. srpnja 1691. izabran je za 242. papu.

Odlikovao se pobožnošću, darežljivošću, skromnim životom, što je tražio i od klerika. Uz velika protivljenja, zabranio je klericima u Crkvi stjecati dobit za rodbinu i time onemogućio nepotizam.

Brinuo se za siromahe, beskućnike i bolesnike i odmah je Papinsku palaču stavio na raspolaganje potrebnima. Govorio je: “Moja su djeca siromasi.” Bio je posljednji papa koji je nosio bradu. Crkvom je upravljao samo devet godina, a preminuo je 27. rujna 1700. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja