Budi dio naše mreže

Uoči svečane proslave 23. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca i blagoslova Spomen-doma u Krašiću donosimo razgovor s vlč. Ivanom Vučakom, upraviteljem župe Presvetoga Trojstva u Krašiću.

/ mp

Prošle su 23 godine od njegove beatifikacije i ovo je najljepši poklon za tu obljetnicu – da Stepinčeve sobe, koje su bile njegov zatvor, otvorimo dostojanstveno, sa strahopoštovanjem i molitvom, kako bi svi oni koji dođu do ovog mjesta upili njegovu svetost, poručio je vlč. Vučak u razgovoru za Zagrebačku nadbiskupiju.

Što će hodočasnici moći vidjeti u Spomen-domu bl. Alojzija Stepinca od nedjelje?

Bogu dragom smo zahvalni i njegovom sluzi bl. Alojziju Stepincu što smo ove godine mogli dovršiti obnovu Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca, odnosno starog župnog dvora ovdje u Krašiću. U nedjelju nas očekuje svečano euharistijsko slavlje koje će, u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predslaviti pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško i koji će, uz slavlje svete euharistije, blagosloviti i Spomen-dom. Ono što nas posebno raduje jest to što će se svi naši dragi hodočasnici iz Domovine i inozemstva moći doći pomoliti u ove svete spomen-sobe, u kojima je boravio naš blaženik.

Koliko je dugo trajao proces obnove?

Sam proces započeo je na jedan zaista povijesni dan, kada smo slavili 20. obljetnicu proglašenja blaženim Alojzija Stepinca, odnosno 3. listopada 2018. Tim su se povodom ovdje u Krašiću okupili svećenici i (nad)biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine. Nakon tog velikog slavlja, na kojem smo obilježavali i 120. rođendan bl. Alojzija Stepinca, dobili smo poticaj Duha Svetoga da započnemo s obnovom ove najsvetije krašićke kuće. Ta kuća zapravo je stari župni dvor, gdje je bl. Stepinac prije 70 godina došao kao zagrebački nadbiskup i kao zatvorenik na daljnje izvršavanje kazne, odnosno u kućni pritvor, iz lepoglavskog zatvora.

Krašić, 3. listopada 2018.

Što je sve obnavljano? Kako je tekla sama obnova?

Započeli smo krajem 2018. godine izrađivati projektnu dokumentaciju s arhitektom g. Tihomilom Matkovićem. Morali smo vidjeti u kakvom je stanju kuća, odnosno sobe u kojima su živjeli bl. Alojzije Stepinac, župnik Josip Vraneković i časne sestre Služavke Maloga Isusa. Zatekli smo potpuno neiskorišteni i zapušteni tavanski prostor, odnosno potkrovlje same kuće. Nismo mogli pronaći stare nacrte kuće, stoga se na početku morala ponovno ucrtati svaka soba. Napravljen je potpuno novi tlocrt same kuće.


Krenuli smo u kompletnu obnovu, od samoga potkrovlja, prvoga kata kuće do prizemlja. Radovi su započeli 2019. godine zamjenom krovišta, stavljene su nove grede, postavljen je novi pod u potkrovlju i strop na prvom katu, gdje se nalaze spomen-sobe. Radi se o Stepinčevom uredu i njegovoj spavaćoj sobi u kojoj se mučio i preminuo 10. veljače 1960. godine. Iz njegove sobe ulazi se u sobu župnika Josipa Vranekovića, koji nam je ostavio svoje dnevnike u kojima je bilježio Blaženikovu svakodnevicu. On je tijekom cijelog boravka bl. Alojzija Stepinca ovdje u Krašiću, od 5. prosinca 1951. do 10. veljače 1960., pisao što je Stepinac radio, kako je molio, koga je sve primio, tko je od uvaženih gostiju mogao, a tko nije mogao doći, kakav je bio odnos prema miliciji, vjernicima, časnim sestrama te kako je Stepinac proživljavao svoju bolest.

Krevet bl. Alojzija Stepinca

Novost su uređene spomen-sobe časnih sestara. Časne sestre Služavke Malog Isusa i danas djeluju u Krašiću, a u Stepinčevo vrijeme ovdje ih je bilo pet, od kojih su dvije živjele na tavanu. Njima je blaženi Alojzije Stepinac kupio kuću 1938. zajedno s poznatim piscem Jankom Matkom, koji je darovao veliki dio sredstava. Te godine sestre dolaze u Krašić kako bi one mogle domaće djevojke učiti šivanju, kuhanju, odnosno domaćinstvu.

U potkrovlju je uređen prostor od otprilike 100 kvadrata koji će biti namijenjen za hodočasnike koji žele znati više. Planira se jedan stalni postav o bl. Alojziju Stepincu te postavljanje videozida kako bi grupa od primjerice od 50 hodočasnika mogla pogledati kratki dokumentarni film o životu Blaženika.

Kako je zamišljen jedan posjet hodočasnika Spomen-domu?

Napravljena su vrata s bočne strane koja su nekad postojala u kući, kako bi bio jedan ulaz i jedan izlaz. To znači da će hodočasnici ulaziti na glavna vrata u Spomen-dom, stepenicama se ide na prvi kat kako bi vidjeli spomen-sobe i potkrovlje. U prizemlju će biti mala čitaonica, gdje će se moći pogledati svi dosad izdani Glasnici bl. Alojzija Stepinca. Ove godine obilježava se i 30 godina od početka Postulature bl. Alojzija Stepinca, koja je otvorena 1991. godine. Zahvaljujući postulatoru mons. dr. Jurju Batelji imamo glasnike i mnoštvo knjiga napisanih o Stepincu, koje će se moći nabaviti u Spomen-domu. Iz čitaonice izlazit će se van na bočna vrata gdje se s lijeve strane nalazi mjesto na kojem su časne sestre, nakon što su liječnici ispustili krv našem Blaženiku, prolijevale tu krv ispred same kuće. Uz to mjesto nalazi se i bista župnika Josipa Vranekovića, čiji 100. rođendan također obilježavamo ove godine.

Postoji li već interes hodočasnika za posjetom Spomen-doma?

Svakodnevno se javljaju hodočasnici i župnici koji žele dovesti svoje župljane. Često hodočasnici ovdje stanu usput kad idu na neka druga hodočašća, primjerice na Trsat ili u Karlovac. Nalazimo se u Godini sv. Josipa i mnoštvo vjernika dolazi u Nacionalno svetište sv. Josipa, pa se tako često povezuju Krašić i Karlovac kao mjesta hodočašća. Drago mi je da su ta dva sveca tako povezana zato što je i sam bl. Alojzije Stepinac bio veliki štovatelj sv. Josipa. Poznato je da on u zatvoru u Lepoglavi, u pet godina koje je tamo proveo, napisao propovijedi na temu litanija sv. Josipa. To je isto jedan veliki biser kojega je on donio iz zatvora ovdje u Krašić, a propovijedi možemo čitati u knjizi koju je priredio mons. Juraj Batelja.

Koji je plan za daljnji razvoj Spomen-doma?

Ova kuća nije hodočasnička kuća, već se radi o starom župnom dvoru u kojemu je živio Stepinac, župnik Vraneković i časne sestre. Nakon Stepinčeve smrti još koju godinu u kući su živjeli i drugi župnici. Sada je ova kuća kompletno uređena kao spomen-dom te u njoj nitko ne stanuje. Cilj nam je pastoralni centar pokraj crkve, sagrađen 1970. godine, pretvoriti u hodočasnički dom, namjestiti sobe za prenoćište, napraviti centar za mlade, gdje bi se moglo ostati duže i duhovno upijati lik i djelo bl. Alojzija Stepinca. Nadamo se da će taj dom za hodočasnike biti kapaciteta barem 30 kreveta, kako bi se mogle održavati duhovne obnove i sl. Uz to moramo urediti i multimedijalnu dvoranu, a potreban je i novi župni dvor, budući da je stari župni dvor sada spomen-dom.

No, prije svega molimo se i nadamo da će bl. Alojzije Stepinac biti uzdignut na čast svetosti. Kada Stepinac bude proglašen svetim, iskreno se nadam kako će i Krašić postati nacionalno svetište. Kad govorimo o građevinskim projektima, sada imamo župnu crkvu Presvetoga Trojstva, koja odiše svetošću bl. Stepinca, imamo spomen-dom, pastoralni centar koji trenutno zadovoljava potrebe župe, te prekrasan prostor križnoga puta koji bi se u budućnosti mogao koristiti i kao prostor crkve na otvorenom za veća slavlja.

Molimo Vas da najavite program proslave u nedjelju.

Od srca želim pozvati sve častitelje našeg bl. Alojzija Stepinca da radosna srca dođu u nedjelju 3. listopada 2021. ovdje u Krašić. Svečana sveta misa slavit će se u 11 sati u crkvi. Nakon toga izaći ćemo ovdje ispred Spomen-doma i izmoliti blagoslovnu molitvu, zahvaliti dragom Bogu na završetku obnove, blagosloviti kuću iznutra i izvana te ju otvoriti za svakoga hodočasnika koji će doći u Krašić moliti i tražiti zagovor bl. Alojzija Stepinca.

Prošle su 23 godine od njegove beatifikacije i ovo je najljepši poklon za tu obljetnicu – da Stepinčeve sobe, koje su bile njegov zatvor, otvorimo dostojanstveno, sa strahopoštovanjem i molitvom, kako bi svi oni koji dođu do ovog mjesta upili njegovu svetost.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja