Budi dio naše mreže

Da bi ljudima suvremenog doba približio što uistinu znači vjerovati, papa Franjo u knjizi "Vjerujem, vjerujemo", u izdanju Verbuma, jednostavnim i razumljivim jezikom tumači drevnu kršćansku molitvu "Vjerovanja". Nakon što je protumačio redak po redak "Oče naš" i "Zdravo Marijo", u ovomu trećem razgovoru sa zatvorskim kapelanom u Padovi, teologom i novinarem don Marcom Pozzom papa Franjo progovora o istinama vjere, o nadi i ljubavi sadržanima u "Vjerovanju - Apostolskom simbolu". U programu Hrvatskog katoličkog radija u utorak je prvi ovu knjigu u Hrvatskoj recenzirao pomoćni duhovnik u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Andrija Miličević koji je preporučio knjigu za čitanje u korizmi.

/ mp

Knjiga “Vjerujem, vjerujemo” objavljena je u Hrvatskoj u utorak, 3. ožujka u izdanju Verbuma te je tako naša zemlja postala ponovno jedina zemlja u kojoj se ova nova Papina knjiga objavila istodobno kada i u Italiji.

“Čitanje ove knjige mi je bilo prekrasno iskustvo. Nevjerojatno dostignuće je pape Franje kad nešto komplicirano kao ‘Vjerovanje’ uspijeva jednostavno iskomunicirati te tako privlači svakog čitatelja. Papa želi na jednostavan način podijeliti hranu za našu vjeru i naš kršćanski život. Razgovor s don Marcom Pozzom je svakodnevni i jednostavni govor. Želi nam posvijestiti da smo Božja djeca, da smo dio zajedništvo s braćom i sestrom u vjeri”, istaknuo je vlč. Miličević.

Kako je rekao naš sugovornik, iznenadilo ga to što Sveti Otac u knjizi nije tumačio samo retke “Vjerovanja” već se dotaknuo mnogih drugih tema koje nisu povezane s ovom molitvom već su povezane s iskustvima iz života.

“Oduševilo me da se iza svakog članka ‘Vjerovanja’, a nalazi se ukupno osam naslova u knjizi, postoji dodatak gdje su izneseni razni interventi Pape u obliku kateheze. Na taj način je čitanje ‘Vjerovanja’ i kratkog teksta jedan genijalan spoj. Ova knjiga može pomoći svakom čovjeku kako učvrstiti svoju vjeru tijekom korizme”, istaknuo je vlč. Miličević.

Vlč. Andrija Miličević i Tanja Maleš

Vlč. Miličević je naglasio kako papa Franjo u knjizi “Vjerujem, vjerujemo” opisuje Boga kao oca koji se brine za nas, koji nas uistinu ljubi.

“To je uistinu prekrasno rečeno na na kraju prvog čanka ‘Vjerovanja’ koji glasi ‘Vjerujem u Boga Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje’ gdje papa Franjo o Bogu govori s toplinom. Imam osjećaj kao da ga slušam na audijenciji.”

Prema riječima vlč. Miličevića, slika Crkve se proteže kroz cijeli razgovor u knjizi koji je povezan s cijelim životom pape Franje.

“Papa želi propitati kakva je naša slike Crkve, je li ona ispravna? Kad Papa govori o Crkvi, prepoznaje potrebe i izazove u cijelom svijetu što daje razgovoru poseban čar, imamo iskustvo Crkve iz svih dijelova svijeta, a o tome govori u četvrtom članku. Ondje Papa daje ispit savjesti. Pita Papa živim li jedinstvo, ili privatiziram li Crkvu za vlastite prijatelje i jesam li ravnodušan kad čujem da kršćani drugdje trpe ili osjećam li kao da trpi netko iz moje obitelji?”, nadodao je.

“Vjerujem, vjerujemo” treća je Verbumova knjiga u nizu te, kako je rekao vlč. Miličević, uz knjige “Oče naš” i “Zdravo Marijo” čini trolist temeljnih kršćanskih molitava kako bi se mi kao kršćani udubili i učvrstili vjeru u zajedništvu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja