Budi dio naše mreže

Jedina gardijska brigada koju je pokojni hrvatski ministar obrane Gojko Šušak nazvao "udarnom" bila je 4. gardijska brigada.

/ Hrvoje Josip Bišćan

S obzirom da su jučer proslavili 30. obljetnicu osnivanja, podsjećamo na momke koji su, zajedno sa 7. gardijskom brigadom, 5. kolovoza 1995. godine prvi ušli u dotad okupirani Knin.

“Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja.” Po toj je rečenici, izgovorenoj uoči akcije Maslenica 1993. godine, ostao zapamćen legendarni junak Domovinskog rata, general-bojnik Andrija Matijaš zvan Pauk. Tako je i bilo. Od akcije Maslenica, preko akcija Zima ’94, Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95… sve do Oluje u kolovozu 1995., pripadnici Četvrte su osvajali okupirane terene i borili se za hrvatski narod.

Razlog zašto ih spominjemo na portalu Hrvatske katoličke mreže nije samo njihova obljetnica, nego i grb i geslo pod kojim su oslobađali Hrvatsku. Njihovo je geslo “IN HOC SIGNO VINCES!”

Grb 4. GBR

A upravo te riječi i znak križa na nebu vidio je i rimski car Konstantin Veliki uoči bitke kod Milvijskoga mosta 312. godine. U toj je bitci Konstantin, Božjom pomoću, pobijedio i baš zbog toga odlučio kršćanstvu dati pravo javnosti. Ne čudi da su se i pripadnici Četvrte gardijske brigade prepoznali u tom geslu.

Andrija Matijaš Pauk bio je pripadnik spomenute brigade od 1992. do pogibije 9. listopada 1995., tijekom akcije “Južni potez”, u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić Grad. Iako tijekom Domovinskog rata nije izgubio niti jednu bitku, nažalost, kraj ove nije dočekao. Poginuo je nakon što je protuoklopna raketa pogodila njegov oklopni transporter.

Andrija Matijaš posmrtno je promaknut u čin general-bojnika, a u njegov spomen 4. gardijska brigada, prema njegovu ratnom nadimku, dobiva naziv Pauci. Tijekom Domovinskog rata poginula su 192 pripadnika te brigade, a 1600 ih je ranjeno ili stradalo na drugi način.

Prisega novih pripadnika Četvrte gardijske brigade

Prisežem vama, poginuli vitezovi i cijelom hrvatskom narodu,

da ću s ponosom i dostojanstvom nastaviti vaš put.

Kao pripadnik Četvrte gardijske brigade, hrabrošću, čašću i poštenjem

čuvat ću ugled imena koje ste vi stvorili.

Branit ću s jednakom ljubavlju našu domovinu Hrvatsku

i graditi je onakvom kakvu ste sanjali.

Tako mi Bog pomogao!

Poslušajte na kraju kako je o pokojnom Matijašu na njegovom sprovodu 1995. godine govorio fra Ignacije Vugdelija.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja