Budi dio naše mreže

U SKAC-u Palma 2019. godina vrvi od važnih datuma i obljetnica. SKAC uskoro slavi punoljetnost, a osnivač SKAC-a pater Luka Rađa proslavio je 60. rođendan.

/ bg

SKAC-ovci su posjetili p. Luku povodom njegovog rođendana.

“Luka, koliko Vi sad imate godina?”

“U Luki je puno toga sadržano. Netko će reći, filozof, teolog ili pisac. Ja bih rekao Ljubav”, piše autor teksta na mrežnoj stranici SKAC-a.

“I dok smo svi sjedili i zabavljali se s Lukom, pita me u svom stilu: ‘Imaš li djevojku?’ Tek što sam odgovorio da nemam rekao mi je da moram onda u isusovce, vidi on to meni u očima. Ne slažući se baš s time, odgovaram mu kako meni više treba djevojka, žena, brak. ‘Tebi treba Ljubav. Ne treba tebi djevojka. Ne treba čovjeku žena, muž za Ljubav. Žena je samo put do Ljubavi. Ljubav tebi treba.’ Eto, Ljubav mi je sve objasnila. Ljubav je zaista neslomljiva.”

Pater Luka uvijek poziva da se za njega izmoli jednu Zdravomariju. “Pa i ti, koji čitaš, izmoli za našeg patera Luku tu molitvu Gospi, koja mu je tako srcu bliska”, napisao je autor.

Pater Luka Rađa

Pater Luka Rađa rođen je 1959. u Oborju kod Splita. Studirao je elektrotehniku i pritom kao i mnogi studenti “visio” u Palmi. Tu je, naime, pohađao slavni isusovački studentski vjeronauk. Doživio je duhovni poziv i krenuo za isusovca. Svećeničko ređenje bilo je 1993.

Početkom 2000. i sam je postao studentskim dušobrižnikom u Palmi. Zatim je sa skupinom mladih osnovao Studentski katolički centar Palma (SKAC) i pripremao ljetni program za mlade – Modrave. 2003. po povratku s terenskog rada na Modravama, p. Luka je nastradao u prometnoj nesreći i nakon dva mjeseca probudio se iz kome te započeo s oporavkom.

Danas, Modrave koje su održane već šesnaesto ljeto, jednako su aktualne. Ono značajno što je p. Luka SKAC-u ostavio svakako su i njegove pisane propovijedi te virtualna dopisivanja s mladima. Tako su nastale knjige “Ljubav je neslomljiva” i “Šalabahter za život.”

“Šalabahter” je zapravo zbirka pisama čitatelja upućena patru Luki i njegovih odgovora njima. Sadrži sve aktualne teme koje mogu zanimati mlade, a i one starije. Pater Luka u svom dalmatinskom humorističnom štihu piše prave male bisere koje je jedna čitateljica i nazvala “šalabahterom za život”. Ta knjiga upravo doživljava drugo izdanje kojem je predgovor napisao njegov dragi prijatelj Tomislav Rogić, biskup šibenski.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja