Budi dio naše mreže

U jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još je jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama.

/ dt

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) iz Divulja prevezla je u subotu sklonište za planinare na najviši planinski vrh u Hrvatskoj, Sinjal na Dinari.

Cijelo smo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti, a na kraju smo dopremili i planinsku kućicu za sklonište planinara.

U jedinstvenoj akciji na nadmorskoj visini od 1831 metra još je jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija bila vrlo zahtjevna i složena. „Najprije smo prevezli pripadnike Planinarske Udruge Dinaridi i Hrvatskog planinarskog društva Sinjal 1831 iz Kijeva na Sinjal te kasnije i građevinski materijal. Cijelo smo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti, a na kraju smo dopremili i planinsku kućicu za sklonište planinara”, kazao je natporučnik Filipović-Grčić, zaključivši kako je akcija zahtijevala visoku koordinaciju i koncentraciju te nadasve uvježbanost cijelog tima za tako zahtjevne zadaće: “Sve je na kraju proteklo sigurno te smo s pogledom iz zraka i s poštovanjem ispratili najviši hrvatski vrh ispunjeni zadovoljstvom zbog još jedne uspješne letačke operacije”.

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u sastavu posade koja je provela tu iznimno zahtjevnu zadaću bili su i kopilot natporučnik Duje Voloder te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Branimir Šimunović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja