Budi dio naše mreže

Hrvatska udruga pomoćnika u nastavi napravila je kratki filmić kojim je obilježila Međunarodni dan podizanja svijesti o Downovom sindromu.

/ mp

Osnovnoškolci u dirljivom videu pozivaju sve da upoznaju svog Jozefa. Dječak Jozef je dijete s Downovim sindromom, ali njegovi kolege u razredu su ga prihvatili takvog i pružili ruku prijateljstva.

“Jednom je dječaku ime bio Jozef, imao je debele naočale i zato je bio nespretan i nesretan. Bio je tužan i nije znao kako to reći. Bio je miran i zamišljen, a kad je netko takav svi misle da je sretan. Svi su govorili da je najbolji jer nije gnjavio. Nije stvarao problema, ali imao je problema. Bio je previše tužan da bi to pokazao. Svi su mislili da je Jozef vrlo sretan. Mi vas molimo da pogledate nalazi li se u vašoj blizini Jozef. Učinite prvi korak za Jozefa i budite mu prijatelj”, poručili su nam djeca.

“Stoga podignimo razinu svijesti, pomozimo im da budu jednaki kao mi. Pružimo im prilike! Ne ograničavajmo ih!”, poručuju iz Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi.

Kako je za Hrvatsku katoličku mrežu rekla pomoćnica u nastavi Iva Tadić, ovim videom htjelo se potaknuti na solidarnost s djecom s Downovim sindromom koja kroz život nailaze na mnoge prepreke prilikom školovanja, zapošljavanja, života i sve to zbog jednog kromosoma razlike.

“U videu smo pokazali kako djeca bez teškoća u nastavi prihvaćaju djecu s teškoćama. Stoga smo napravili filmić kako bi osvijestili sve za osobe s Downovim sindromo cijele godine”, istaknula je naša sugovornica.

Ujedinjeni narodi su 2011. godine donijeli rezoluciju kojom se 21. ožujka proglašava Međunarodnim danom osoba s Downovim sindromom, a simbol su dvije različite čarapice.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja