Budi dio naše mreže

Gradonačelnici gradova Gospića, Svete Nedelje i Bjelovara u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija istaknuli su uspješne i pozitivne primjere upravljanja gradom te naglasili što smatraju uzrokom problema te kako ih nadvladati.

/ Branimir Gubić

Karlo Starčević

Karlo Starčević (HSP), gradonačelnik Gospića rekao je da je u politiku ušao zbog nedostatka empatije prema narodu, zbog velike podijeljenosti među građanima i zbog nedostataka vizije u budućnost. Iako je i sam bio Njemačkoj, vratio se i pokrenuo pivovaru na svojoj djedovini, kaže kako današnji mladi nemaju nakanu povratka u Hrvatsku. „Ne odlaze naši mladi zbog neimaštine, nego zbog toga što ne vide budućnost ne samo u Gospiću, Lici, nego u cijeloj Hrvatskoj. Trebamo se zamisliti kako te ljude vratiti, kako oformiti stratešku proizvodnju. Ključ naših problema je jedna riječ – proizvodnja”, istaknuo je Starčević. Inače, Starčević u gradu volontira, nema službeni automobil, bankovne kartice… Taj novac iz proračuna namijenjen je mladim stipendistima, od kojih neke stipendira i vlastitim sredstvima.

Dario Zurovec

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec  (FOKUS) nadovezao se na razloge odlaska mladih i na njihovo nezadovoljstvo. „Prva stvar je nepravda, nepravda vezana za sudstvo, a drugo je što nemate priliku razvijati svoje vještine i dokazati koliko vrijedite. Kao političari trebamo davati ljudima okvire za razvoj i pustiti ih da rade. Oni onda ne stvaraju novac, nego vrijednost.”

Zurovec je istaknuo kako je važno ljudima promijeniti svijest o politici i političarima. „Mi ljudima želimo pokazati da se može i drukčije, da političari mogu biti skromni i da se ne moraju voziti u luksuznim automobilima, da naš gradovi i sredine mogu ići naprijed. A one koji pune naš proračun, maksimalno možemo osloboditi davanja”, naglasio je gradonačelnik Svete Nedelje – grada poduzetnika. Zurovec, inače jedan od najmlađih gradonačelnika, ohrabrio je mlade da se bave politikom poručivši: „Samo hrabro i samo naprijed. Ako trebate tehnički savjet, rado ću vam pomoći.”

Dario Hrebak

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak (HSLS) istaknuo je kako je Bjelovar učinio hrabar, ali dobar potez ukinuvši stopu prireza od 12 posto. „Zahvaljujući sreći i Bogu taj porez smo anulirali, nema negativnog efekta u proračunu. Imamo najbolju godinu u ova prva tri mjeseca u povijesti grada. Za to su trebali hrabri potezi. Važno je racionalno ponašanje, odgovorno trošenje novca poreznih obveznika i transparentno upravljanje, po čemu je Bjelovar i poznat – kao prvi grad koji je uveo transparentno trošenje javnog novca. Vjerujem da su to poruke koje bude nadu da se može drugačije”, rekao je Hrebak.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja