Budi dio naše mreže

Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj i Ured za obitelj Hrvatske biskupske konferencije priredili su aktivnosti za obitelj na putovanju pod naslovom „Veseli kilometri“, koje su predstavili na konferenciji za novinare u srijedu 29. lipnja u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije. Projektom „Veseli kilometri“ osmišljenom za obitelj na putovanju želi se pomoći hrvatskim misionarima u nabavi misijskih vozila kroz akciju MIVA.

/ mp/IKA

Na konferenciji za novinare govorili su nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u RH s. Ivana Margarin, voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić, misionar u Gani don Ivan Stojanović te članica kreativnog tima Vlatka Bakran Burić.

S. Ivana rekla je da aktivnošću za obitelj na putu “Veselim kilometrima“ žele pomoći hrvatskim misionarima koji djeluju u Africi, Južnoj i Sjevernoj Americi, Oceaniji te nekim europskim zemljama.

„Bio nam je cilj uključiti obitelji da bismo stvarali ne samo misijsku svijest već od najranije dobi djece i obitelji zajedno već da bismo ojačali njihovo zajedništvo ali i formirali i odgajali svijest za empatiju, solidarnost, velikodušnosti i ono što čini bit kršćanske vjere – pogledati onoga pored sebe, biti svjestan onoga što imamo i biti zahvalan za ono što imamo i iz te zahvalnost i znati dijeliti s drugima i pomoći onoliko koliko možemo“, zaključila je.

Ravnateljica Margarin istaknula je da su misionarima prijevozna sredstva životno važna jer ih koriste za prijevoz vode, hrane, građevinskog materijala, bolesnika, djece u školu, ali i kao ambulanta i rađaonica, jer je često to jedino prijevozno sredstvo za desetke pa i stotine tisuća ljudi. Također, služe misionarima da bi lakše radili na svojem poslanju i pohodili vjernike, jer većinom djeluju u krajevima koji su veoma udaljeni od gradskih središta.

Kreativni tim o „Veselim kilometrima”

U kreativnom timu koji je osmislio „Vesele kilometre”, uz s. Ivanu i Hodžića bili su Vlatka Bakran Burić, Katarina Matijaca, Mario Žuvela, s. Antonela Rašić, ilustrator Dario Kukić te grafička dizajnerica Roberta Krajnović.

„Vesele kilometre“ na konferenciji je predstavila Vlatka Bakran Burić. Aktivnost se sastoji od dva seta kartica: osnovnog i misijskog. Ukupno sadrži 24 kartice A5 formata s 36 različitih igara. Osnovni set prikazuje hrvatske obitelji koje u misijskom setu idu ususret obiteljima iz misija diljem svijeta. Misijski set zato i u sadržaju ima misijskih elemenata, nastojeći ohrabriti na taj susret.

Aktivnosti na karticama zamišljene su tako da nisu potrebna nikakva dodatna pomagala. Potrebno je samo ponijeti vrećicu s karticama, izvući jednu po želji i ući u svijet igre i veselja.

Kartice prate plodove Duha Svetoga koji su nadahnuće i vodilja za život. Aktivnosti na svakoj kartici podijeljene su na rubrike: RazmišljamoUčimoIgramo seDjelujemo i Molimo, da bi korištenje bilo jednostavnije i zabavnije.

Kreativni tim je stvarajući kartice „Veseli kilometri“ želio pozvati na zajedničko razmišljanje, učenje, igranje, konkretno djelovanje i molitvu. Tako, ponuđeni sadržaj uvodi u misijski svijet i otvara vidike za stvarnost ljudi u misijskim zemljama. Vjeruju da će „Veseli kilometri“ pomoći u uspostavljanju boljih odnosa, poticati razvoj kreativnosti, jezičnih i socijalnih vještina, kritičkog razmišljanja, samopouzdanja i samopoštovanja, koncentracije i strpljenja.

Kreativni tim pazio je na brojne detalje. Kartice su izrađene tako da budu otporne na razne dječje nepodopštine koje se mogu dogoditi tijekom putovanja. Izrada ambalaže u obliku platnenih vrećica povjerena štićenicima Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje „Inpromo“ u Labinu koji su ih, uz pomoć volontera, šivali s puno radosti i ljubavi. Tom vrstom ambalaže željeli su skrenuti pozornost na važnost čuvanja darovane prirode. Dio vrećica izradile su i djevojke na Madagaskaru koje misionarka s. Marica Jelić uči šivati.

Dodatni materijal „Veselih kilometara“ je ilustrirana knjižica koja sadrži upute za korištenje, priču o Plodovima Duha Svetoga, malu školu molitve te upoznavanje misijske krunice kao i priču o poznatim svetcima, zaštitnicima misija i njihove molitve. U knjižici se nalazi i priča o misijskom djelovanju koja potiče na promišljanje i djelovanje.

Bakran Burić na kraju je podsjetila na „poruku sv. Majke Terezije koja kaže da uvijek treba naći vremena za igru jer to je tajna vječne mladosti“.

Misije potiču na prihvaćanje jedni drugih, a Veseli kilometri“ pomažu misionarima u kupnji misijskih vozila putem akcije MIVA. Predložena donacija za igru je 150 kn, a može se naručiti na broj 01/56 35 055, adresu e-pošte missio.croatia@misije.hr ili na Facebook stranici www.facebook.com/missioHR.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja