Budi dio naše mreže

Povodom 50. obljetnice uspostave Riječke metropolije "Novi list" s nadnevkom 19. srpnja objavio je i poseban prilog "Blago Katedrale svetog Vida - uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije".

/ mp

Dostojanstveno i svečano u subotu 15. lipnja, podsjetimo, proslavljena je 50. obljetnica uspostave metropolijskog sjedišta u Rijeci i svetkovina sv. Vida, nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Proslava svetkovine sv. Vida i 50. obljetnice Riječke metropolije / Foto: IKA

Također, izložba “Blago Katedrale svetog Vida – uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije” bila je postavljena sredinom lipnja na riječkom Korzu. Tom prilikom je na 20 plakata s fotografijama umjetnina i popratnim legendama predstavljena najvrjednija kiparska, slikarska, tekstilna i zlatarska umjetnička djela.

Izložba je bila dio znanstveno-istraživačkog projekta “Mramor, pigmenti, zlato i svila – luksuzne umjetnine barokne Rijeke” za mlade istraživače Sveučilišta u Rijeci, čiji je voditelj izvanredni profesor Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić na otvorenju izložbe objasnio je što značenje uspostave Riječke metropolije.

“Ona je značila okupljanje katolika u logičnu teritorijalnu cjelinu, koja je još prije Drugog svjetskog rata bila razdijeljena na više strana. Nova metropolija obuhvaćala je područje unutar granica današnje Republike Hrvatske od krajnjeg zapada u Istri do Korduna na istoku i Zrmanje na jugu, a sačinjavale su ju novoosnovana Riječko-senjska nadbiskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija”, poručio je nadbiskup Devčić.

Prilog “Novog lista” “Blago Katedrale svetog Vida – uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije” uz povijesni pogled na osnivanje Riječke metropolije donosi i poruku nad/biskupa.

“Mi biskupi Riječke metropolije upućujemo vam ovo pismo u povodu pedesete obljetnice uspostave Riječke metropolije, koja danas obuhvaća Riječku nadbiskupiju i biskupije Porečko-pulsku, Krčku i Gospićko-senjsku. To je prigoda da se s posebnom zahvalnošću sjetimo pape Pavla VI., u međuvremenu kanoniziranoga, koji ju je 27. srpnja 1969. bulom ‘Coetu instante’ osnovao, nazvavši je ‘Riječko-senjska’ prema imenu nadbiskupije koju je tim povodom, spajanjem dotadašnje Riječke i Senjsko-modruške biskupije, također uspostavio. Budući da je ta nadbiskupija 2000. godine podijeljena na Riječku nadbiskupiju i Gospićko-senjsku biskupiju, otada se Metropolija više ne zove Riječko-senjska, nego samo Riječka metropolija. Za prvog metropolita bio je imenovan mons. dr. Viktor Burić, senjsko-modruški biskup i apostolski administrator Riječke biskupije”, istaknuto je u poruci koji donosi prilog Novog lista. Cijelu poruku pročitajte OVDJE.

U prilogu “Blago Katedrale svetog Vida – uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije” je prikazana povijest Rijeke, povijest Katedrale svetog Vida te su predstavljena najvrjednija kiparska, slikarska, tekstilna i zlatarska umjetnička djela koja se nalaze u riječkoj katedrali.

Autori znanstveno-istraživačkog projekta “Mramor, pigmenti, zlato i svila – luksuzne umjetnine barokne Rijeke” su u prilogu koji je dostupan javnosti nastojali ispričati priču o gradu i predstaviti i detalje često nedostupne pogledu. Tako se u prilogu vidjeti originalni nacrt za gradnju katedrale iz 1636. godine kao i crtež objekta neposredno prije velike pregradnje 1725. godine.

Prilog donosi primjericu povijesnu pozadinu riječkog “Čudotvornog raspela”, najpoznatije srednjovjekovne riječke umjetnine kao i kip “Vjera” iz 18. stoljeća.

Čudotvorno raspelo u riječkoj katedrali / Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječ je o kipu koji se nalazi visoko na zabatu oltara sv. Franje Ksaverskog i predstavlja djevojku prekrivenu velom koja u ljevici drži kalež, a desnica joj je položena na srce. Djelo je majstora Antonija Michelazzija koji je skulpturu napravio na predložak istoimene skulpture venecijanskih suvremenika Antonija Carradinija i Antonija Gaija.

Kip “Vjera” predstavljen na plakatu u sklopu izložbe na riječkom Korzu / Foto: IKA

Autori priloga “Blago Katedrale svetog Vida – uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije” željeli su širu javnost upoznati s bogatim kulturno povijesnim naslijeđem riječke katedrale koji su predstavljeni u prilogu uz “Novi list” s nadnevkom 19. srpnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja