Budi dio naše mreže

Blažena Marija Petković rodila se u Blatu, na otoku Korčuli. Bila je šesto od osmero djece u obitelji Antuna i Marije Petković-Kovača. Obitelj je bila bogata, ali ona je odmalena odlučila štititi i pomagati siromahe.

/ fe

O, mirisavo cvijeće, hvalu mu daj i svu svoju opojnu ljepotu. Sve stvorenje tvoje omamljuje me i zadivljuje. Za sve to hvalim te, jer si divan i velik u ljepoti i premudrosti svojoj. Sve stvorenje Tvoje u zanosu ljubim i na srce privijam, jer u tom vidim tebe – tebe kojim se duša moja opija. Ne mogu te obujmiti rukama ovim svojim smrtnim, ni usnama svojim ljubav ti dati, stoga u zanosu ljubim tvoje divno djelo, jer je tvoje djelo, tvoje stvorenje. Po tom stvorenju šaljem ti cjelov ljubavi, divljenja, zanosa, hvale i zahvaljivanja! Hvala ti i slava, veliki i divni Bože, Gospodine i Ljubavi moja!
\Iz trodnevnice uoči blagdana blaženice. Molitvu možete pronaći OVDJE.\

Zagreb

Blagdan bl. Marije Propetog Petković proslavit će se u subotu 9. srpnja u crkvi Sv. Josipa na Trešnjevci misom koju će u 19 sati predvoditi mladomisnik Antonio Kovačić. Trodnevnica će biti od srijede 6. do petka 8. srpnja. Misna slavlja u 19 sati predvodit će mladomisnici Petar Belina, Krešimir Babić i Filip Šešek.

Korčula

Blagdan bl. Marije Propetoga bit će svečano proslavljen i u njezinu rodnom mjestu, Blatu na Korčuli. Vjernički puk i sestre Družbe kćeri Milosrđa za proslavu se pripremaju devetnicom. Pobožnost u svetištu počinje u 19:30, a euharistijsko slavlje u 20 sati. Misna slavlja tijekom trodnevnice predslave: don Robert Jugović, župnik u župama Pupnat, Žrnovo i Račišće don Robert Karačić te župnik Župe Svih svetih – Blato don Željko Kovačević.

Na blagdan će u blaženičinu svetištu euharistijsko slavlje u 8 sati predslaviti don Željko Kovačević, a euharistijsko slavlje u 10:30 župnik Župe sv. Nikole – Čilipi don Josip Barišić, uz sudjelovanje djelatnika Caritasa Dubrovačke biskupije koji će i ove godine hodočasti svojoj zaštitnici.

Životopis blaženice

Blažena Marija Petković rodila se u Blatu, na otoku Korčuli. Bila je šesto od osmero djece u obitelji Antuna i Marije Petković-Kovača. Obitelj je bila bogata, ali ona je odmalena odlučila štititi i pomagati siromahe.

Osnivanje i širenje redovničke zajednice 1919. započinje zajednički život s pet djevojaka u napuštenom samostanu u Blatu. Želeći pomagati siromasima i potrebnima postavlja temelje svoje buduće redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje (jedine redovničke zajednice osnovane u Hrvatskoj). Godine 1920. na poticaj dubrovačkog biskupa utemeljuje Družbu Kćeri Milosrđa, a na redovničkom oblačenju dobiva ime Marija Propetog Isusa. Prvi samostan osnovan je u Blatu, a drugi u Subotici u Srbiji. Godine 1936. prva grupa sestara uputila se u Južnu Ameriku, a 1940. s drugom grupom je pošla i Marija i započela svoj rad u Argentini. Zbog rata u Europi provela je u Južnoj Americi dvanaest godina te ondje osnovala brojne redovničke zajednice i samostane. Godine 1952. blažena Marija vraća se u Europu i prenosi u Rim vrhovnu upravu reda i generalnu kuću. Umire 1966. na glasu svetosti u Rimu gdje je i pokopana na rimskom groblju Campo Verano. Do same smrti nije se umarala poticati svoje sestre neka ponašanjem i žrtvom pokazuju kako se i u njima utjelovila Božja ljubav, dobrota i milosrđe.

U Rimskom vikarijatu 1986. pokrenut je postupak za njezino proglašenje blaženom. Dana 26. kolovoza 1988. dogodilo se čudo njenim zagovorom. Podmornica peruanske vojne mornarice “Pacoca” doživjela je nesreću i mornari su bili u životnoj opasnosti. Roger Cottrina, 42-godišnji poručnik, ispričao je kako se u tim teškim trenucima obratio službenici Božjoj Mariji Petković, o kojoj su mu govorile sestre Kćeri Milosrđa tijekom njegova boravka u mornaričkoj bolnici, gdje je čitao i njezin životopis te je uvjeren da je ona posredovala u spašavanju njega i većeg djela mornara na podmornici.

1998. zemni ostaci Marije Propetog Petković prenose se iz Rima u rodno Blato. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 6. lipnja 2003. u Dubrovniku, prilikom III. pastoralnog posjeta Hrvatskoj, i time je postala prva hrvatska blaženica. Redovnička zajednica Kćeri Milosrđa sv. Franje danas ima 429 časnih sestara, koje djeluju u državama Europe (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Njemačka, Italija, Rumunjska) i Južne Amerike (Argentina, Paragvaj, Čile i Peru) te u Kanadi.

Život blaženice možemo podijeliti u više kategorija:

  1. U roditeljskom domu
  2. Zauzetost u crkvenim poslovima
  3. Traženje vlastitog puta
  4. Osnutak družbe
  5. U služenju najpotrebnijima
  6. Iskorak u misije
  7. U gradu Rimu
  8. Na glasu svetosti

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja