Budi dio naše mreže

Like Lika festival koji će se održati ovog ljeta od 27. do 31. srpnja pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske bila je tema HKR-ove emisije Aktualno u srijedu, 20. srpnja u kojoj je drugo po redu izdanje ovog događaja predstavila umjetnička predstavnica i ravnateljica Udruge Ars Organi Sisciae Valentina Badanjak Pintarić.

/ md

Festival je zamišljen kao spoj suvremene i klasične ozbiljne glazbe. “Programski smo se više usmjerili ka ozbiljnoj glazbi, dok suvremeno ostaje kao nešto što će se još s vremenom realizirati”, kazala je umjetnička predstavnica dodavši kako je prilikom razmišljanja o realizaciji projekta u vidu imala pećine kao lokacije na kojima će se organizirati događaj kojim bi se promovirala prirodna baština. “Uz pristup ozbiljne glazbe, program je i ove i prošle godine osmišljen tako da poziva širu publike, ne isključivo klasičare, odnosno one koji slušaju ozbiljnu klasičnu glazbu”, poručuje Badanjak Pintarić i dodaje kako će tu uvijek biti “štiklec”za sve koji se u ove ljetne večeri vole opustiti i rasplesati.

“Djeca su ta koja su meni kao producentu pokazatelj vrijednosti, jer djeca zaista neposredno reagiraju na glazbu i njihov doživljaj je važan”, kazala je Badanjak Pintarić istaknuvši potrebu za decentralizacijom kulture i naglasivši vrijednost amaterizma koji je nekad bio “značajna ulazna baza”, a danas je na rubovima kao i cijela kultura.

Festival Like Lika počet će koncertom otvorenja u subotu 23. srpnja u Starom gradu Perušiću. Koncert počinje u 21 sat nastupom Kvartet tube XL. Četiri dana kasnije, u petak 29. srpnja festival se nastavlja u Gospiću u dvorištu muzeja Like gdje će nastupiti Ivana Galić (sopranistica), Klementina Vodušek (sopranistica), Ines Jagec (violonistica), Mario Jagec (saksofon) te Darko Horvat (gitara). Čut će tradicionalne engleske i škotske pjesme.

Predzadnja lokacija ovog festivala bit će u gradiću Brinje koji je u prošlosti bio plemićki grad moćne obitelji Frankopan. “Prošle godine festival je bio u prekrasnoj srednjovjekovnoj građevini Sokolcu, no ove godine arheolozi su započeli intenzivna iskapanja oko dvorca, pa smo se odlučili na drugu lokaciju, predstavit ćemo župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije koncertom puhačkog međunarodnog ansambla Bc Brass”, kazala je umjetnička predstavnica.

Sutradan će festival završiti u Senju u okolici senjske katedrale, jednog od najznačajnijih kulturnih spomenika Gospićko-senjske biskupije.

Koncert će se prenositi uživo putem YouTube kanala Festival Like Lika i web stranice Like Lika Festival gdje se mogu pogledati i poslušati prijašnji koncerti.

 

Program festivala / Foto: Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja