Budi dio naše mreže

Umirovljeni vojni biskup u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac (1997.-2016.), u mirovini ne miruje. Uz redovitu molitvu i čitanje duhovnoga štiva vrlo rado slika. Naslikao je više od 200 slika tehnikom akrilika na platnu.

/ Matija Maša Vekić

Motivi su mu priroda koja govori o Bogu, pejzaž, cvijeće, biljke i životinje, te sakralni motivi: Isus na križu, Muka Isusova, Majka Božja i sveci: Sv. Juraj na konju-ubija zmaja, Sv. Juraj ubija bolest koronu, Sv. Mihael itd.

Imao je više prodajnih izložbi slika u Karlovcu, Zagrebu i u Krašiću. Na otvorenju svoje prve izložbe “Priroda govori o Bogu”, 29. rujna 2019. u Općinskoj vijećnici u Krašiću rekao je: “Ne postoji za svećenika vrijeme mirovanja, nego mu je dužnost naviještati Radosnu vijest ne samo propovijedanjem, nego i svjedočenjem vlastitim životom, da se Bog proslavi u svemu. To se može postići na razne načine, pa i slikanjem, koje je još jedan način naviještanja Radosne vijesti”.

Ne postoji za svećenika vrijeme mirovanja, nego mu je dužnost naviještati Radosnu vijest ne samo propovijedanjem, nego i svjedočenjem vlastitim životom, da se Bog proslavi u svemu.

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac

Umjetnik biskup Juraj Jezerinac potječe iz glazbene obitelji. Njegov otac i dvojica njegove braće su svirali a ponekad još i biskup Juraj uzme violinu u ruke i zasvira “da ne zaboravi”, kako sam kaže. Još od djetinjstva je primijećena njegova nadarenost za slikanje i nakon osnovne škole ponuđena mu je općinska stipendija ako se odluči poći na vojnu ili likovnu akademiju, ali on se nakon susreta sa tada zatočenim kardinalom Alojzijem Stepincem, koji je bio na šetnji odlučio poći u Nadbiskupsko sjemenište. Na tom mjestu susreta sa bl. Alojzijem Viktorom Stepincom mons. Juraj Jezerinac dao je sagraditi lijepi Križ sjećanja iz zahvalnosti na svetom svećeničkom zvanju.

Slika umirovljenog biskupa Jurja Jezerinca

Na tom mjestu susreta sa bl. Alojzijem Viktorom Stepincom mons. Juraj Jezerinac dao je sagraditi lijepi Križ sjećanja iz zahvalnosti na svetom svećeničkom zvanju.

Ali ni umjetničke sklonosti i želja za slikanjem u svećeniku i biskupu Jurju Jezerincu nisu nestale, nego su se sačuvale i nakon umirovljenja rasplamsale i danas mu donose sreću stvaranja i zadovoljstvo darivanja i pomaganja potrebitima. Ponosan je na mogućnost da je mogao pomoći časnim sestarama Služavaka Maloga Isusa u Krašiću da poprave svoju kuću koja im je bila nepravedno oduzeta. Naime, tu im je kuću 1938. godine darovao nadbiskup Stepinac, ali ju im je 1945. godine komunistička vlast oduzela pa su se premjestile u tijesni župni dvor u koji je bio interniran kard. Stepinac. Nadareni i plemeniti biskup Juraj Jezerinac namjerava i dalje pomagati časnama koliko bude mogao, kako bi i one mogle ugodno živjeti. Priprema na jesen ove godine prodajne izložbe u Krašiću i Zagrebu.

Ponosan je na mogućnost da je mogao pomoći časnim sestarama Služavaka Maloga Isusa u Krašiću da poprave svoju kuću koja im je bila nepravedno oduzeta.

Umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac

Povjesničar umjetnosti i likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić u predgovoru kataloga izložbe mons. Jurja Jezerinca 2019. o njegovom slikarstvu piše: “Slobodnom interpretacijom dosiže uvjerljivost prikaza, stanja uprisutnjene emotivnosti, radosti koja neprestano pulsira. Jezerinac slikarskim stavom pribjegava prilično nekonvencionalnim rješenjima, bliskim davnoj prostodušnosti izvorne umjetnosti, u kojoj se ne traži realistična preciznost, nego ono mnogo važnije, autentičnost forme. U izmaštanim krajolicima s prizvukom sjećanja slikarskim se uprizorenjem pomiču orijentiri, stvara se harmonija svih sastavnica, i raslinja, uzvisina i tla spram otvorenosti neba.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja