Budi dio naše mreže

Predavanje na temu „Skupo je hraniti se zdravo - istina ili mit?“ održano je u petak, 6. rujna u večernjim satima u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Tribinu je organizirao Caritas Dubrovačke biskupije u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

/ mp/IKA

 To predavanje je jedna od popratnih mjera unutar programa „Ruke dobrote“ kojeg provodi biskupijski Caritas, a kojim se korisnicima Caritasa pojedincima i obiteljima u raznim vrstama potreba dijele paketi hrane i higijenskih proizvoda, a taj projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije i vlade Republike Hrvatske. Projekt je popraćen i korisnim radionicama kao što je radionica za financijsko opismenjavanje, zatim radionice edukatora koji na terenu pomažu financijskoj pismenosti koja je svima potrebna. U sklopu ovoga projekta izišla je i kuharica „Slasno s Caritasom“ u kojoj se nalaze zanimljivi i jednostavni recepti. Predgovor kuharici je napisala nutricionistica Marija Vezilić koja je održala i predavanje na tribini. 

Nutricionistica Vezilić je u uvodnoj riječi naglasila da je, kada govorimo o cijeni namirnica, potrebno istaknuti da je naše zdravlje najvažnije i  da sukladno s time nema cijenu te da je jako važno što unosimo u organizam jer to utječe na naše zdravlje. Naglasila je da ne treba obraćati pažnju na trendovske namirnice i hranu koja je uistinu skupa. Ne treba se za tim povoditi nego koristiti hranu lokalnog karaktera koja je nama bliska i koja nije skupa. Ona je po cijeni nama dosta pristupačna a i kvalitetna je što se tiče same nutritivne vrijednosti, kazala je predavačica .Istaknula je da je pravilna prehrana važan čimbenik zdravlja, svaka nepravilna prehrana donosi pojavu ili pothranjenosti ili pretilosti, može oštetiti ljudski organizam i može uzrokovati razne bolesti koje su usko povezane s prehranom kao što su dijabetes, visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti pa čak i neke maligne bolesti. 

Svi znamo da je hrana neophodna u životu. Iz nje koristimo energiju za bazalni metabolizm, trošimo je za tjelesnu aktivnost, a također se energija troši za probavu hrane. Mladim ljudima energija je  potrebna za rast, a kod onih koji su bolesni da bi ozdravili. Energetske potrebe organizma ovise o spolu i o dobi. Pravilno hraniti se, nastavila je predavačica, značilo bi unositi one namirnice koje imaju nutritivne vrijednosti. To su one tvari koje su potrebne za razvoj, za održavanje normalne funkcije tkiva i organa. Također tu spadaju i zaštitne tvari koje štite naše tijelo od bolesti. Nije važno samo unijeti tu količinu energije nego je važno i odakle je ona došla. 

Pri ishrani je važna umjerenost a ne zabrane, sve je dozvoljeno ali s mjerom. Također je važno voditi računa o raznolikosti ,ne jesti jednu vrstu voća ili povrća ili  mesa već raznoliko. Kada se govori o ugljikohidratima, kojih se pribojavamo, treba naglasiti kako su oni su važni za naš organizam i treba ih uzimati ali kroz integralni kruh i voće i povrće koji su kvalitetni proizvodi. 

Ekonomski faktor je važan čimbenik odabira hrane, a također i mediji igraju veliku ulogu. Nutricionistica je rekla da se odgojem dosta može utjecati na stav osobe prema hrani jer ono što smo jeli u djetinjstvu sigurno ćemo kuhati i konzumirati kao odrasli. To su mirisi djetinjstva. 

Krivo je uvriježeno mišljenje da su one osobe koje imaju slabiji imovinski status izloženije riziku od nepravilne prehrane. To nije točno, kazala je predavačica, jer imate osobe koje imaju više prihode pa se nekvalitetno hrane. Zaključila je kako se hraniti zdravo možda nešto skuplje, ali u usporedbi sa zdravljem koje čuvamo hraneći se na taj način i štedeći se od lijekova i liječenja, neusporedivo je jeftinije od nezdravog hranjenja. Za zdravu prehranu nije potrebno kupovati skupe reklamirane namirnice jer u svom okruženju raspolažemo sa zdravom mediteranskom hranom i jeftinom plavom ribom. 

Na kraju je svima zahvalila zamjenica ravnateljice Caritasa Marija Đurović i pozvala sve prisutne da probaju pripraviti jela koja se nalaze u Caritasovoj kuharici. Također je napomenula da se svi prisutni počaste sa ponuđenim svježim voćem i sokom pripravljenim od mente.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja