Budi dio naše mreže

Večeras, uoči 163. rođendana jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih znanstvenika, Nikole Tesle, Gospić priređuje događanje pod nazivom "Tesla The Power of Lights". Posjetitelji će, između ostaloga, uživati u svjetlosnim efektima koji će prošarati nebo sve do Teslinih rodnih Smiljana, ali i sjediti na svjetlećem namještaju izrađenom posebno za njegov rođendan.

/ Sonja Kuzmić

Večeras, uoči Teslinog rođendana (rođen je 10. srpnja 1856. u Smiljanu kraj Gospića, op. a.), na glavnom gradskom trgu u Gospiću s početkom u 21 sat bit će priređen svjetlosni spektakl Tesla Power of Lights. Spektaklom svjetlosti pokazat će se sve izumiteljeve zasluge čovječanstvu te omogućiti posjetiteljima da zamisle munjevitu noć davne 1856. godine kada je Tesla rođen.

Naime, noć u kojoj je Tesla rođen bila je olujna, proparana mnogim munjama, što je ženu koja je pomagala Teslinoj majci pri porodu navelo da kaže kako će novorođenče biti dijete oluje (tame). Na te riječi njegova je majka uzvratila često citiranom rečenicom: “Ne, bit će on dijete svjetla!” (vidi Moji izumi: Autobiografija Nikola Tesla, op. a.).

Podsjećamo, Nikola Tesla jedan je od najvećih hrvatskih i svjetskih izumitelja, elektrotehničara i fizičara. Imao je više od 700 izuma od kojih su neki, na žalost, manje poznati javnosti. Zaslužan je za izume iz područja elektrotehnike i drugih područja, izdvajamo: daljinsko upravljanje, radar, bežični prijenos energije, gromobran, točkasti elektronski mikroskop, korištenje energije atoma, korištenje sunčeve energije i energije iz ionosfere, korištenje X zraka, tumačenje prirode etera, komunikacijski sateliti, elektroterapija, detektor laži, umjetne munje (obične i loptaste), laseri, električna puška, otkrivanje tijela u mraku, roboti, neonsko osvjetljenje, pisaći stroj pokretan ljudskim glasom, navigacijski sustav, električni automobil, Internet, radio, uređaj za automatsko prevođenje na druge jezike tzv. prevoditelj…

Tesla je bio ekološki osvješten, smatrao je kako ljudi prebrzo troše Zemljine resurse i htio je osigurati da ti resursi budu obnovljivi. Stoga je proučavao načine za prikupljanje prirodne energije iz zemlje i zraka kako bi se minimaliziralo trošenje fosilnih goriva.

U sklopu svjetlosnog spektakla Tesla Power of Lights Gospićani i njihovi gosti uživat će u svjetlosnim efektima koji će prošarati nebo sve do Teslinih rodnih Smiljana, ali i sjediti na svjetlećem namještaju izrađenom posebno za Teslin rođendan, a moći će vidjeti i svjetlosni ples na svili te druge sadržaje.

Na sam rođendan našeg genija svjetskog glasa, besplatni Edukativni vlakić Putevima Nikole Tesle obilazit će sve lokacije u Gospiću koje su vezane uz Teslin život i rad. Također, sve će zgrade u kojima je Tesla živio ili radio biti posebno osvijetljene.

Uz prigodan glazbeni program posjetitelji će također moći uživati i u bogatoj eno-gastro ponudi.

Zanimljivost – na inicijativu Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, 10. srpnja proglašen je nacionalnim danom Nikole Tesle – Danom znanosti, tehnologije i inovacija

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja