Budi dio naše mreže

Prema ideji remetskog župnika o. Antonija Marija Čirka, stripovi se redovito objavljuju na mrežnim stranicama "Župa Remete". Svetište Majke Božje Remetske, zagovornice Hrvatske, nalazi se na sjevernom dijelu Zagreba, na padinama šumovite Medvednice. Na ulaznim vratima svetišta stoji uklesano u kamenu: Zdanje ovo podigla je marijanska pobožnost.

/ mp

Mrežna stranica remetske župe Uznesenja Blažene Djevice Marije redovito objavljuje stripove prema ideji župnika o. Antonija Marija Čirka, a autor ilustracija je Hrvoje Habljak.

Iz povijesti remetskog Svetišta:

“(…) Od polovice 17. stoljeća remetska crkva se službeno zove: zagovornica Hrvatske, što je jedincat naslov u našoj katoličkoj nomenklaturi. Najromantičnija priča o kipu Majke Božje Remetske vezana je uz ime prvoga remetskog redovnika Iskvirina, prema kojoj je on iz Ugarske ponio sa sobom čudotvorni kip. U jednoj verziji on ga je čak sam izradio. Ali, na kipu piše 1490., i to je venecijanska gotika. Autor je nepoznat. Tijekom vremena čudotvorna su događanja, u čijemu se središtu nalazio Gospin kip, razglasila remetsku crkvu, koja je postala hodočasničko mjesto i među hodočasnicima nazvana Pharmacopaea Coelestis (Ljekarna nebeska). (…)”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja