Budi dio naše mreže

Monografija "Stoljetne kapi milosrđa" prati život Blaženice, od puta njezinoga života do puta života njezine Družbe. Početak Družbe seže u godinu 1919., kada je blažena Marija Propetoga Isusa Petković, 25. ožujka 1919. godine, započela rad sa siromašnom djecom Blata u redovničkoj kući sestara Ančela. Bog se uvijek pobrine za čovjeka, tako je te godine začeta Družba Kćeri milosrđa, a iste godine sestre Ancelle della Carita napuštaju Blato ostavljajući Mariji Petković i Mariji Telenti brigu za siromašnu djecu.

/ im

Početak Družbe seže u godinu 1919., kada je blažena Marija Propetoga Isusa Petković, 25. ožujka 1919. godine, započela rad sa siromašnom djecom Blata u redovničkoj kući sestara Ančela. Bog se uvijek pobrine za čovjeka, tako je te godine začeta Družba Kćeri milosrđa, a iste godine sestre Ancelle della Carita napuštaju Blato ostavljajući Mariji Petković i Mariji Telenti brigu za siromašnu djecu. Družba je službeno potvrđena 1920. godine, a tako je i 2020. godine proslavljena milosrdna Božja ljubav u sestrama “Blataricama” koje već 100 godina djeluju u Hrvatskoj i svijetu.

Svečarsku monografiju o blaženici i o stoljeću Družbe napisala je s. M. Vianeja Kustura, pomno sabravši povijesne događaje, teološko značenje i vrjednovanje Družbe. Monografija je podijeljena u pet poglavlja s dodatkom, prilogom o beatifikaciji bl. Marije Petković i kronologijom, “Stoljetni hod Družbe”. Monografija je prevedena i na tri svjetska jezika, talijanski, španjolski i engleski, jezike zemalja u kojima djeluju sestre Družbe, na ukupno 576 stranica.

s. Vianeja Kustura,

Monografija prati život Blaženice, od puta njezinoga života do puta života njezine Družbe. Povijesni pregled obuhvaćaju prva tri poglavlja. Vjera i kršćansko nasljeđe su duboko ukorijenjeni u hrvatskom narodu, te je i monografija Stoljetne kapi milosrđa podsjetnik velike kršćanske povijesti kojoj pripada i Crkva u Hrvata.

Stoljetne kapi milosrđa

“Čitati povijest jednoga života predanog Bogu, čitanje je evanđelja. Mnogi događaji iz života Blaženice nedvojbeno podsjećaju na život sv. Franje Asiškoga, u sličnim društvenim okolnostima, ali drugom stoljeću. Ili na život sv. Vinka Paulskog, svete Male Terezije, sv. Terezije iz Kalkute. Toliko životnih priča koje su ogledalo evanđelja. Povijest družbe svjedočanstvo je radosne domišljatosti Božje Providnosti za siromašne i potrebne, čije lice odražava Krista Patnika koji traži svoga milosrdnog Samaritanca ili Šimuna Cirenca”, rekao je vlč. Kristijan Kuhar .

Vlč. Kuhar istaknuo je da je ova monografija je prilog očuvanju spomena na bl. Mariju Propetoga Petković živim, poticajnim i ohrabrujućim. “Kako njezinim duhovnim kćerima u ustrajnosti redovničkog posvećenja i pouzdanju u Božju Providnost dok iščitavaju evanđelje u životu svoje majke utemeljiteljice, tako i svim štovateljima bl. Marije Propetoga koji na njezinu primjeru nalaze nepresušni izvor za svoj duhovni i vjernički život. Stoga i izdavanjem ove monografije autorica
prepoznaje i svjedoči o providnosti nebeskoga Oca koja je ispisala povijest družbe, jer i monografija je ugledala svjetlo dana samo zahvaljujući plemenitim štovateljima bl. Marije Propetoga i prijateljima družbe”, naglasio je.

Monografija slavi stoljeće izvorne hrvatske franjevačke družbe Kćeri Milosrđa, koju je utemeljila bl. Marija Propetoga. Povodom obljetnice nastala je i slavljenička pjesma družbi, skladana po tekstu s. Vianeje Kustura, koju “acapella” izvodi poznata klapa Amfora iz Dubrovnika, pod stručnim vodstvom prof. Mare Manjić.

“Kako sv. Augustin kaže: ‘ Tko pjeva, dvostruko moli‘, citiram samo pripjev pjesme, u kojem se očituje neraskidivi savez Boga i hrvatskoga roda iz kojeg je i potekla družba Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje, kao cjelov milosrđa potrebitima”, rekao je Toni Eterović, skladatelj i glazbeni producent.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja