Budi dio naše mreže

Svoj 64. rođendan danas slavi p. Luka Rađa, isusovac i poznati SMS evangelizator.

/ mdj

Pater Luka Rađa rođen je 19. rujna 1959. u Ogorju kod Splita. Studirao je elektrotehniku i pritom kao i mnogi studenti “visio” u Palmi. Tu je, naime, pohađao slavni isusovački studentski vjeronauk. Osjetio je duhovni poziv i otišao u isusovce. Za svećenika je zaređen 1993. godine.

U Zagrebu je počeo raditi s mladima 2000. godine, te je osnovao Studentski katolički centar – SKAC u Zagrebu gdje se i danas okupljaju mladi. S Uredom za mlade HBK u Šibenskoj biskupiji pokrenuo je 2003. godine projekt “Modrave”, duhovno-rekreacijski centar za mlade, na rtu Ovanj. U lipnju te godine doživio je tešku automobilsku nesreću te se probudio iz kome u Krapinskim toplicama nakon dva mjeseca, potpuno nepokretan i bez dara govora.

Govoreći o Modravama, za HKR je jednom prilikom izjavio: “Prepoznajem da to nije moje djelo, to je Duh Božji koji je djelovao po meni nikakvome i nespretnome. To je Gospodin htio! Sad zahvaljujem svom divnom Gospodinu što je On preko mene nikakvog učinio, ja sam bio samo lonac iz kojega je dao Duha Svetoga ljudima koji su bili oko mene. Volite se! Najdraže mi je kad vidim da su Modrave dale svećenika ili bračni par. Prekrasno! Dobili su djecu i ta djeca su moja ‘unučad’. Volite se i dovedite svoju djecu, molim Vas! I dođite na Modrave, tamo se ljubav događa!”

Sami počeci Modrava bili su obilježeni teškoćama, jer u to vrijeme, prvih godina 2000-ih, bilo je doista inovativno pokrenuti ideju o civilnoj udruzi koja je istovremeno i katolička. No najteži udarac za Modrave, u tijeku priprema za početak prvog kampa kada se sve trebalo dogoditi, bila je prometna nesreća u kojoj je p. Luka teško stradao.

Bilo je to na svetkovinu Presvetog Srca IsusovaOrganizacija, tada i danas sačinjena od volontera, ostala je bez svog pastira, a isusovci su morali pronaći način da mladi ostvare ideju Modrava kako ju je p. Luka zamislioI uspjeli su, uz snagu Duha Svetoga i molitve i žrtve p. Luke koji i danas bdije nad svojom „mlađarijom” i rado sluša priče o novim parovima i svećeničkim pozivima, plodovima Modrava.

Zahvalni za sve ono što je učinio, kao i za ono što danas čini,  svjedoci smo kako pruža primjer nasljedovanja Gospodina!

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja