Budi dio naše mreže

Poznati pater Luka Rađa koji je prije gotovo dvadesetak godina u Zagrebu privlačio svojom karizmom mlade na vjeronauk, danas nakon više od 15 godina kada je doživio tešku prometnu nesreću, i dalje okuplja vjernike putem svoje virtualne župe i svojih svakodnevnih molitvi koje šalje SMS-ovima. Tako je p. Luka postao najpoznatiji kao SMS-propovjednik jer njegove tekstualne poruke stižu na mnogobrojne mobilne telefone diljem svijeta.

/ Marija Pandžić

Pater Luka Rađa čije molitve čitamo svakog dana u 6.20 sati na Hrvatskom katoličkom radiju, 19. rujna slavi 60. rođendan.

Podsjetimo, u lipnju 2003. godine svećenik Luka Rađa kraj Benkovca doživio je tešku prometnu nesreću. Bio je u komi dva mjeseca, a kad se probudio, morao je ponovno učiti govoriti. Ostao je nepokretan, no pronašao je način da Božja riječ prodre do ljudi.

Pater Luka Rađa u Zagrebu je počeo raditi s mladima 2000. godine te je osnovao Studentski katolički centar – SKAC u Zagrebu gdje se i danas okupljaju mladi. S Uredom za mlade HBK u Šibenskoj biskupiji pokrenuo je 2003. godine projekt “Modrave”, duhovno-rekreacijski centar za mlade, na rtu Ovanj. U lipnju te godine doživio je tešku automobilsku nesreću te se probudio iz kome u Krapinskim toplicama nakon dva mjeseca, potpuno nepokretan i bez dara govora.

Luka Rađa

Danas, više od 15 godina poslije, iako teško govori i u invalidskim kolicima komunicira sa stotinama ljudi na sve moguće načine. Šalje kratke propovijedi SMS-om te je pokrenuo internetsku župu gdje okuplja svoju virtualnu župu.

Patra Luku posjetili smo u Zagrebu ove godine. Nakon dugotrajne terapije u toplicama, p. Luka danas stanuje u Rezidenciji Družbe Isusove. U razgovoru za portal Hrvatska katolička mreža p. Luka otkrio je kako je došao na ideju da djeluje putem mobitela.

“Ja sam svećenik, moram biti apostol i širiti Radosnu vijest. Sjetio sam se da je mobitel savršeno sredstvo. Šaljem poruke po cijelom svijetu koje su odlično primljene. Ispunjava me raditi sve na veću slavu Božju. Iako se ne mogu kretati, mobitel mi pomaže da djelujem”, rekao nam je.

Luka Rađa s novinarkom Marijom Pandžić

Našeg najvećeg podupiratelja i prijatelja veseli činjenica, kako kaže, što Bog neće pitati koliko ste učinili već što ste učinili.

“Bogu je važno da smo dali sve od sebe. Ja radim koliko mogu. Radim maksimalno”, nadodao je ponosno.

P. Luku posjećuje svaki dan njegov terapeut kojega naziva “Splićo” s kojim uvijek i ugodno porazgovara. Uz svakodnevnu terapiju, p. Luka piše SMS propovijedi, radi na svom blogu, moli se i sudjeluje na misi.

“Raspet ležim u krevetu već 15 godina i ni jedan mi nije bilo dosadno. Ovo vrijeme smatram vrlo korisnim. Kad bi me netko upitao kako procjenjuješ ovo vrijeme nakon nesreću, ja bih mu odgovorio da je to najvrjednije vrijeme. Pišem i doktorat o pomirenju Katoličke i Pravoslavne crkve. A svake subote s prijateljima pijem kavu na Cvjetnom trgu što me jako veseli”, poručio je p. Luka Rađa.

Luka Rađa za svojom omiljenom pozicijom

Posebno je progovorio o ljubavi prema Hrvatskom katoličkom radiju:

“Zavolio sam HKR osobito za vrijeme svoje razapetosti na krevetu. Uz radio molim krunicu ujutro i navečer. To je fantastičan radio.”

P. Luka Rađa uputio je svim čitateljima Hrvatske katoličke mreže jednu zamolbu:

“Svakom tko pročita ovaj intervju nek izmoli ‘Zdravo Mariju’ za mene!”

Naš sugovornik poručio je svima koji se nalaze u nevolji neka ne očajavaju, da ih Bog nije napustio već je uz njih te im je ovo razdoblje patnje važno za njihov rast.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja