Budi dio naše mreže

Četvero odraslih članova brodske zajednice Vjera i svjetlo "Kapljice dobrote": Marin Kolaković, Brano Dobraš, Dubravka Marinković i Leonardo Gajšek primili su u nedjelju u Župi sv. Nikole Tavelića u Slavonskom Brodu prvu svetu pričest. Bio je to prvi put da je u toj brodskoj zajednici, koja okuplja osobe s težim i lakšim intelektualnim poteškoćama, upriličen ovaj sveti sakrament.

/ dt/IKA

Prvu svetu pričest primilo je, tijekom misnog slavlja koje je u nedjelju, 25. listopada, u Župi sv. Nikole Tavelića u Slavonskom Brodu uz domaćeg župnika vlč. Matu Matasovića i fra Iliju Jerkovića, predvodio vlč. Mato Martinković, četvero odraslih članova brodske zajednice Vjera i svjetlo „Kapljice dobrote“: Marin Kolaković, Brano Dobraš, Dubravka Marinković i Leonardo Gajšek. Bio je to prvi put da je u toj brodskoj zajednici, koja okuplja osobe s težim i lakšim intelektualnim poteškoćama, a djeluje osam godina, upriličen ovaj sveti sakrament.

Foto: Brankica Lukačević

U prigodnoj homiliji vlč. Martinković je posvijestio kako su upravo članovi te zajednice oni koji ovome svijetu donose svjetlo kršćanske ljubavi. Roditeljima je zahvalio na trudu, žrtvi i ljubavi koju pružaju svojoj djeci s teškoćama u razvoju te im poručio: “Vjera je ono što vam daje snagu da možete sve one nevolje života, koje Gospodin po svojoj providnosti stavlja na vaš put, prihvatiti, i vjera je ona koja vam daje strpljivost u svemu tome.”

Posvjestivši prvopričesnicima i njihovim roditeljima kako u prvoj pričesti primaju najvećeg prijatelja Isusa koji daje svjetlo i smisao živoga naglasio je kako time u njihova srca ulazi velika radost. “Veliki je ovo dan za vas, velika je danas radost. Tu radost koju na po sakramentima donosi Isus, posebno po sakramentu euharistije pozvani smo živjeti i prenositi drugima. Pozvani smo svjetlo vjere donijeti drugima, radost vjere donijeti drugima kako bi ih pridobili za Isusa, pozvani smo biti svjedoci, svjetlonoše, misionari, poslanici i donositi radosnu vijest svojim životom vjere”, rekao je, uz ostalo, vlč. Martinković.

Foto: Brankica Lukačević

Posebno su dirljivi bili trenuci kada su ovi ‘maleni’ – odrasli ljudi u životnoj dobi između 30 i 50 godina pristupali oltaru i uz pomoć svojih roditeljima primali Isusa. Podrška su im bili ostalih tridesetak članova brodske zajednice ‘Kapljice dobrote’, koji su sudjelovali i u misnim čitanjima kao i sestre karmelićanke, koje su sudjelovale na slavlju. Pozdravnu riječ uputila je Nikolina Šarić, voditeljica te zajednice, a prigodnu recitaciju izrekla Gabrijela Barić. Vlč. Martinković, koji je za ovaj sakrament pripremao prvopričesnike i njihove roditelje, u znak sjećanja na taj veliki događaj darivao im je na kraju mise križ i Bibliju.

Foto: Brankica Lukačević

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja