Budi dio naše mreže

Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je upozorenja za građane i pozvala ih na odgovornost u svrhu zaštite od požara s obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uvjete koji uključuju veliku i vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele Republike Hrvatske.

/ md

Dolaskom vrućih ljetnih dana povećana je opasnost izbijanja požara na otvorenim prostorima, pa je tako Hrvatska vatrogasna zajednica poduzele mjere opreza i sigurnosti te izdala upozorenja i savjete za građane u svrhu zaštite od požara.

Hrvatska vatrogasna zajednica uputila upozorenja građanima:

S obzirom na iznimno nepovoljne meteorološke uvjete koji uključuju veliku i vrlo veliku opasnost od izbijanja šumskih požara na području gotovo cijele RH, te jaku buru koja puše na priobalju, a koja potpomaže širenju plamena i otežava vatrogascima gašenje, ponovno podsjećamo građane na dodatan oprez.

Zabranjeno je spaljivanje, osobito za vjetrovita vremena, korištenje roštilja u prirodi te bacanje opušaka kao i bilo kakvo drugo neodgovorno ponašanje koje može biti uzročnikom požara.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Savjeti za građane u svrhu zaštite od požara

      1. Održavajte svoje okućnice čistima. Uklonite suho raslinje, građevinski otpadi i sl. jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na objekte.

      2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, pobrinite se da to ne činite za vjetrovita vremena i da se u blizini nalazi sredstvo za gašenje požara. Kada završite s korištenjem roštilja, obavezno ugasite žar.

      3. U slučaju  požara spašavanje ima prednost pred gašenjem.

      4. Izbjegavajte udisanje produkata izgaranja. Već nakon kratkog izlaganja dimu osoba gubi svijest, što dim često čini opasnijim od samog plamena.

      5. Požar se izrazito brzo širi u čamcima i kamp prikolicama. Odmah ih napustite ako ne možete ugasiti požar na siguran način.

      6. Ne dovodite sebe u opasnost i ne otežavajte vatrogascima gašenje približavanjem mjestu požara kako biste promatrali, fotografirali i/ili snimali požar i njegovo gašenje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja