Budi dio naše mreže

O prijevarama na kućnom pragu govorila je Marija Goatti, glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke u HKR-ovoj emisiji "Aktualno" u petak.

/ mp

Prema riječima Goatti, policija ljude koje vam dođu na kućni prag naziva “nepozvanim gostima” te da se radi o kaznenom djelu prijevare.

“Prevaranti imaju jedan cilj i to prevariti građane i njihove određene vrijednosti otuđiti. Da bi to postigli oni koriste razne maštovite tehnike. Žele oštetiti žrtve.

Obično mole za neku (pri)pomoć, sitnu uslugu, prodaju predmete ili nude usluge, lažno se predstavljajući. Žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.
Prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima. Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara”, objasnila je naša sugovornica.

Marija Goatti iz Policijske uprave zagrebačke podsjetila je građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto ne čine to, bez prethodne provjere o kome se radi.

“Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba, ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje. Budite sumnjičavi, ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama, dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju (policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri interneta i slično)”, poručila je.

Goatti je istaknula ako netko sumnja na osobe koje se na taj način predstavljaju, trebaju odmah nazvati 192, prijaviti takve slučajeve i zapamtiti što više detalja o tim osobama kako bi policiji pomogli u njihovom pronalasku.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja