Budi dio naše mreže

Relikvija betlehemskog nevinog djeteta iz vremena Isusova rođenja jedan je od najzanimljivijih predmeta Riznice zagrebačke katedrale. Relikvija se sve do Drugog vatikanskog koncila izlagala u zagrebačkoj katedrali upravo na blagdan Nevine dječice, a darovao ju je katedralnoj crkvi zagrebačkoj 1221. godine Andrija II., kralj Ugarske, objavila je na društvenim mrežama Zagrebačka nadbiskupija.

/ fe

Katedralna Crkva zagrebačka 1221. godine dobila je na dar mumificirano tijelo “Nevinog djeteta”. Predaja govori o djetetu stradalu u vrijeme jednog od najpotresnijih dijelova  Novog zavjeta (Mt 2,16-18) u kojem je opisan  zločin kralja Heroda nad muškom djecom do dvije godine starosti u Betlehemu.

Relikvijar donosi podatke o historijatu tog predmeta. Može ih se pročitati na latinskom jeziku :

“Ova svetinja nevine dječice, koje je mučenički ubio Herod, darovana je od Andrije II, kralja Ugarske, nazvanog jeruzalemski, dok je boravio u Jeruzalemu, katedralnoj Crkvi zagrebačkoj 1221. Ova ukrašena škrinja dana je na dar Crkvi zagrebačkoj za vrijeme biskupa Josipa Galjufa. Za čuvanje ove dragocjenosti pobrinuo se kustos Antun Zdenčaj godine Gospodnje 1780.”

Podsjetimo, da je blagdan “Nevine dječice”  i na Istoku i na Zapadu prisutan od prve polovice V. stoljeća. Djeca koja su živote izgubila na okrutan način, u srednjem vijeku su nazvana “Kristovim nasljedovateljima”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja