Budi dio naše mreže

Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku nakon razornog potresa pretrpjela je ogromnu štetu. O trenutnoj situaciji u bolnici za Hrvatsku katoličku mrežu govorio je ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović.

/ Ante Novak i Ivana Markić

Dr. Tomislav Dujmenović istaknuo je kako je potres bio poguban za Opću bolnicu “Dr. Ivo Pedišić”. “Već je prošlo dosta vremena od teškog i dramatičnog potresa koji je pogodio i našu bolnicu. Trenutno se situacija u bolnici smiruje i mi se pokušavamo što bolje organizirati. Trebat će puno sredstava i napora da bi bolnica opet mogla raditi u punom kapacitetu”, rekao je.

Potvrdio je da su sve zgrade u bolnici oštećene, osim zgrade ginekologije, koja ima mala oštećenja. “Bolnica je paviljonskog smisla što znači da ima velik broj zgrada. Bolnica skrbi otprilike za 170 tisuća žitelja i ima oko 1100 zaposlenika. Nastavna smo baza za Medicinski fakultet i Hrvatsko katoličko sveučilište iz Zagreba”, naglasio je Dujmenović.

“Jedino je u funkciji zgrada ginekologije u kojoj su smještene hitne ambulante, internistička, infektološka, pedijatrijska, ginekološka osnovna služba za prijam hitnih stanja svih dobnih skupina. U funkciji je i jedan dio kirurgije, hemodijaliza, laboratorij i radiologija”, naglasio je ravnatelj sisačke bolnice.

Kapelica/Foto:Ante Novak

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović je potvrdio da je najviše stradala internistička služba. “Zbog toga trenutno je cijela internistička služba smještena je u hitnu ambulantu i dva šatora ispred bolnice gdje se primaju svi internistički pacijenti. Postepeno rade sve ambulante i funkcioniraju. Kuhinja u Sisku je u potpunosti srušena pa koristimo dio u Petrinji i onamo kuhamo za sve naše pacijente. Dio kuhinje u Petrinji će se pregraditi i tako ćemo dobiti dvije sobe za pacijente”, rekao je.

“Cijeli se infektološki odjel se sveo na hitnu infektološku ambulantu koja je u kontejneru i jedan šator koji se grije. Nakon pregleda covid-19 bolesnici se smještaju u šator i ako su s blažom kliničkom slikom puštaju se kući, a oni koji su s težom kliničkom slikom šalju se u Klinički centar Dubrava ili Arenu Zagreb.

Opća bolnica “Dr. Ivo Pedišić”/Foto:Ante Novak

Trenutno radimo s 10 do 15 posto kapaciteta. U fazi smo saniranja oftalmologije koja je dobila zelenu naljepnicu te se nadamo da će za desetak dana biti spreman. Zgrada kirurgije je također dobila zelenu oznaku. Kirurgija će se moći vratiti u normalu za jedno mjesec dana. Najviše se nadamo da će novi dio bolnice biti uskoro u funkciji. Trenutno se radi detaljan pregled zgrada sa žutim oznakama da bi se čim prije okrenuli radovima i omogućili rad. Kapelica je značajan dio naše bolnice i nedavno je obnovljen oltar. Ona nije oštećena i uskoro će biti u funkciji”, istaknuo je ravnatelj Dujmenović.

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović/Foto:Ante Novak

“Zaista želimo da se ova bolnica sanira, ali osim toga da se i dalje razvija. Već dugo želimo da jedan dio studenta Hrvatskog katoličkog sveučilišta dođe kod nas i da se jedan odjel otvori u našoj bolnici. Željeli bismo da ova bolnica ima najmodernije uređaje, dobre specijaliste i doktore znanosti tako da se može i dalje razvijati te skrbiti za žitelje županije”, zaključio je ravnatelj bolnice Dujmenović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja